22.7.14

Ξανά σάκος του μποξ η Ελλάδα...

 
Εκθεση-κόλαφος της BlackRock για την Ελλάδα, με τον αμερικανικό οίκο, που προ μηνών διενήργησε δεύτερο έλεγχο για τις ελληνικές τράπεζες, να θεωρεί πρώτο φαβορί για χρεοκοπία τη χώρα μας. 
Σύμφωνα με ...
το δείκτη κινδύνου, ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση, υψηλότερα ακόμη και από την Αργεντινή, που στο... παρά ένα γλίτωσε τη στάση πληρωμών, αλλά και από την Ουκρανία, όπου διαδραματίζονται για μήνες οι δραματικές εξελίξεις.
Μακράν πιο επίφοβη λοιπόν η Ελλάδα, σύμφωνα με την BlackRock, που έχοντας ελέγξει δύο φορές (τα τελευταία τρία χρόνια) το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προφανώς και γνωρίζει εκ των έσω πολύ καλύτερα την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Και αν η Αργεντινή σώθηκε μόλις δέκα μέρες πριν εκπνεύσει το «τελεσίγραφο» που είχαν δώσει τα κάθε λογής hedge funds ζητώντας «τόκους» 5,7 δισ., έπειτα από παρέμβαση της China Development Bank (με τη λήξη των εργασιών της συνόδου των BRICS), η Ελλάδα των κυβερνητικών success stories και των πρωτογενών πλεονασμάτων κατέχει τη θλιβερή πρωτιά.
Ο εν λόγω σύνθετος δείκτης της BlackRock απαρτίζεται από ποσοτικά μέτρα (όπως είναι το χρέος προς το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα) και κριτήρια ποιοτικής αξιολόγησης (όπως εκτίμηση για τη σταθερότητα μιας κυβέρνησης και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας).
Βάσει αυτών λοιπόν η πολιτική αστάθεια και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σημαίνουν ότι μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία, είναι στις πιο επικίνδυνες θέσεις για επενδύσεις.
Ομως το περίεργο είναι πως υψηλή «βαθμολογία» παίρνει η χώρα και στο top 10 της Standard & Poor's με τις πιο επικίνδυνες χώρες για χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του αμερικανικού οίκου, πρώτη είναι η Αργεντινή και δεύτερη η Βενεζουέλα, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην 5η και την 6η θέση αντίστοιχα, όταν η Αίγυπτος βρίσκεται στη 10η θέση.
Υπό αυτή την ομοβροντία και τη στιγμή που η Moody's εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική για τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, υποστηρίζοντας πως μετά και τους πρόσφατους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η πορτογαλική Banco Espirito Santo το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα περνά σε νέα εποχή (την εποχή του bail in), η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ βλέπει διαχειρίσιμες τις όποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν από την ΕΚΤ.
Η Αναστασία Σακελλαρίου -την οποία δημοσιεύματα επιμένουν να... μετεγγράφουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (!)- εμφανίστηκε (σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή») καθησυχαστική για την κατάσταση που επικρατεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υποστηρίζοντας πως μετά και τον τελευταίο (δεύτερο) γύρο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ύψους 8,3 δισ. ευρώ) οι συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες, συγκρίνονται δε ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Εως το τέλος του 2016
Θυμίζω πως με βάση το πρόσφατο σενάριο (της BlackRock και της ΤτΕ) προβλέπεται πως οι τράπεζες πρέπει να έχουν επαρκείς προβλέψεις έως το τέλος του 2016 προκειμένου να καλύψουν:
* Τουλάχιστον το 95% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock, για το βασικό σενάριο και τουλάχιστον το 85% των ζημιών στη διάρκεια των δανείων για το δυσμενές σενάριο.
* Τουλάχιστον το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμήθηκαν από την BlackRock για το τέλος του 2016, για το βασικό σενάριο. Να σημειωθεί πάντως ότι το 75% των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν δείκτη κάλυψης χαμηλότερο από το 52%.
Ομως ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης σημειώνει πως από τα κυριότερα αίτια του ανηλεούς σφυροκοπήματος των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η έκθεση του ΔΝΤ (δημοσιεύθηκε στις 10.6) αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία προέβλεπε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στο ιλιγγιώδες ποσόν των 15,8 δισ., δηλαδή σχεδόν υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ.
Πρακτικά μέχρι να αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσόν των νέων κεφαλαιακών αναγκών με τα stress tests από την ΕΚΤ -και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο- οι δείκτες αλλά και η πραγματική οικονομία θα είναι υπό καθεστώς ομηρίας.
Εικάζεται ότι οι μεγάλες προβλέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο των πιέσεων από το ΔΝΤ προκειμένου η Αθήνα να μη χρησιμοποιήσει τα αδιάθετα κεφάλαια μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, καταφεύγοντας αναγκαστικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, σε ένα νέο Μνημόνιο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: