21.7.14

Ο νέος σύμβουλος του Τσίπρα...




Ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τέλος Ιουλίου επιστρέφοντας στην Αθήνα απευθείας από την Άγκυρα, όπου υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο...
Βαγγέλης Καλπαδάκης ήταν μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού με γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα. Και ήταν ένας από τους ελάχιστους Αριστερούς διπλωμάτες τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν σε ποσοστά μεταξύ 3% και 5%.

Αν και υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής, δεν είναι καθόλου πολωτικός ως ιδιοσυγκρασία και γι’ αυτό δεν έχει δύσκολες συνεργασίες στο ενεργητικό του.

Είχε δεχτεί αρκετές φορές παρατηρήσεις από τους μεγαλύτερους συναδέλφους του για το μούσι ή το κάπως μακρύ μαλλί του, αλλά είχε κερδίσει ακόμη και τους συντηρητικότερους με την ευγένεια, το ήθος, τη συγκρότηση και το πάθος του για τη διπλωματία.

Τόσο που άργησε πολύ να ενταχθεί στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μια και όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ «τον έχει πάρει η εξωτερική πολιτική».

Ριζοσπαστικοποιημένος αλλά βαθύτατα αστός, γιος διαπρεπούς πρέσβη, σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης στο University College του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία και στην ευρωπαϊκή πολιτική στο LSE.

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Ως διπλωμάτης εργάστηκε στις διευθύνσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών, στην ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ επί ελληνικής προεδρίας και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Η απορία που τον συνοδεύει αφορά τις αντιλήψεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μια διπλωματική απάντηση που μου έδωσαν πρόσωπα που τον γνωρίζουν είναι ότι και λόγω κοσμοπολιτισμού «σίγουρα δεν είναι εθνικιστής».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: