30.7.14

Ποια εκεχειρία;...

 

 Πνίγεται στο αίμα η Λωρίδα της Γάζας.
BINTEO...


Πνίγεται στο αίμα η Λωρίδα της Γάζας. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Εντείνονται ώρα με την ώρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Σειρήνες ηχούν διαρκώς στην Ιερουσαλήμ.

Οι επαναλαμβανόμενες...
εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός δείχνουν να μην έχουν κανένα νόημα, καθώς όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο σαφές ότι κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν φαίνεται διατεθειμένο να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει το ενδεχόμενο της εκεχειρίας.

Τρόμος στη Λωρίδα της Γάζας

Το προηγούμενο 24ωρο στον παλαιστινιακό θύλακα ήταν εφιαλτικό. Μόνο σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 110 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 1.200. Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις. Μόνο τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη χτυπήθηκαν περισσότερα από 70 σημεία στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, τα πυρά του Ισραήλ χτύπησαν και τον μοναδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές στον παλαιστινιακό θύλακα να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τουλάχιστον 239 παιδιά – 157 αγόρια και 82 κορίτσια – ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 17 ετών έχουν σκοτωθεί σε διάστημα 3 εβδομάδων, ανακοίνωσε η UNICEF.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το ένα δέκατο των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφυγίου. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα ισραηλινά πυρά έχουν πλήξει νοσοκομεία, σχολεία, καθώς και κτίρια του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο οργανισμός ανακοίνωσε και ότι ανακαλύφθηκε μια κρύπτη που περιείχε όπλα σε ένα από τα σχολεία του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους γιατί παραβίασαν «την ουδετερότητα των εγκαταστάσεών μας».

Βομβάρδισαν και πάλι σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε χθες ότι αργά τη νύχτα παρατηρήθηκε επαναλαμβανόμενη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς προς το βόρειο Ισραήλ, ενώ απέκρουσε και μία ρουκέτα που κατευθυνόταν προς το Τελ Αβίβ.

Ο στρατός μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο. Το ένα είναι από επίθεση στη Γάζα, ενώ το δεύτερο δείχνει ρίψη φέιγ βολάν τα οποία προειδοποιούν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.





Στο κενό οι προσπάθειες για εκεχειρία

Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι, όταν αρχικά έγινε γνωστό ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία. Συγκεκριμένα, την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ωστόσο δεν άργησε να έρθει η διάψευση από την πλευρά της Χαμάς.

Λίγο αργότερα, ο Τζον Κέρι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία. Δήλωσε μάλιστα ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας κατάπαυσης του πυρός.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μόλις τη Δευτέρα το βράδυ ο Νετανιάχου είχε καταστήσει σαφές ότι η στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα σταματήσει, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η καταστροφή δηλαδή των υπόγειων σηράγγων που οδηγούν στο Ισραήλ...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: