15.7.14

Θεωρούν σανίδα σωτηρίας το μεγάλο ξεπούλημα...

samaras-xardouvelisΤην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ως αντιστάθμισμα για την υστέρηση που εμφανίζεται στον τομέα των εσόδων, έριξε στο τραπέζι η τρόικα και η κυβέρνηση φέρεται να...
στέργει, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση ενόψει της τελικής επιθεώρησης του φθινοπώρου. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον αντιπρόεδρο Ευάγγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, έδωσε τη συγκατάθεσή του. Το τελευταίο κρίσιμο ζήτημα προς διευθέτηση αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.



Είχε προηγηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο το πρωί και συνομιλίες με όλον τον κύκλο των οικονομικών υπουργείων που έχουν εκκρεμότητες με την τρόικα. Η κυβέρνηση επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις ελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός: α) σταδιακή μείωση του φόρου αλληλεγγύης, β) μείωση στον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και των αγροτών, γ) επέκταση των δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και δ) χαλάρωση του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων.



Τα προαπαιτούμενα



Από την πλευρά της, η τρόικα περιμένει τη νομοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί και παράλληλα υλοποίηση όλων των προηγούμενων, που περιλαμβάνει α) τις απολύσεις 6.500 υπαλλήλων και πλήρη εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας μέσα στο 2015 β) ενοποίηση των επικουρικών και προσαρμογή των συντάξεων με βάση τα στοιχεία του επόμενου τριμήνου γ) ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, δ) εισαγωγή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την αγορά εργασίας και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών προνομίων.



Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο ελάφρυνσης των φόρων, ενώ στο ερώτημα εάν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης απάντησε πως «πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση, όχι καθ’ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων» και πρόσθεσε ότι «η πολιτική διαπραγμάτευση υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική ανάλυση των δεδομένων».



Πέραν αυτής της ατζέντας, όμως, οι δύο πλευρές βλέπουν ότι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η έλλειψη ρευστότητας που τείνει να οδηγήσει σε συνθήκες ασφυξίας. Στο πρόβλημα των τραπεζών, σήμερα αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, όμως, στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων, που σημαίνει ότι τα ν/σ για τα δάση και τον αιγιαλό πρέπει να περάσουν και αυτά από τα θερινά τμήματα. Πόσα έσοδα μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία, δεν έχει εκτιμηθεί. Εντούτοις, το επιχείρημα που τονίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες είναι ότι «σε συνθήκες επενδυτικής άπνοιας, οι αποκρατικοποιήσεις είναι το μόνο εργαλείο για την αναθέρμανση της οικονομίας».



Στις επόμενες συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα, θα εξεταστεί η λίστα των επιχειρήσεων και των δημοσίων κτημάτων που θα βγουν προς πώληση και θα εκτιμηθεί το συνολικό τίμημα. Στην απογευματινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρης. Το πρόβλημα της ρευστότητας, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα μετριαστεί, αφού οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονται από τη συμφωνία με την τρόικα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα μέρος αυτών να πάει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, που υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ από τους εκπροσώπους των δανειστών και γύρω στο 1 δισ. από το οικονομικό επιτελείο.



Για το 2016



Ανάλογες είναι οι προβλέψεις και για το 2016. Πάντως, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, δεν θα είναι η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ και παρέπεμψε στην απόφαση του ΣτΕ την οποία, όπως είπε, «οφείλουμε να σεβαστούμε».



Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο συζητήθηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Παρότι συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων το μήνυμα δεν έχει περάσει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Mega ξιφούλκησε κατά του Γ. Παπανδρέου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έφεραν τη χώρα στον μηχανισμό της τρόικας και την τακτική που ακολούθησε το 2009 ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τακτική που, όπως είπε, ακολουθεί τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Ανοιξε όμως και μέτωπο μέσα στη Ν.Δ. με τις αναφορές του στον Κ. Καραμανλή. «Προσπάθησε να ανατάξει την οικονομία αλλά δεν έκανε γρήγορα μεταρρυθμίσεις». Ο τέως υπουργός δήλωσε ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω από όσα έκανε στο υπουργείο Υγείας, ενώ εξήρε το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό κείμενο μετά το σχέδιο του Τρικούπη».



Στην πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο ετέθησαν και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Κυπριακό, Παλαιστινιακό), ενώ με τη συμμετοχή και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου συζητήθηκε και ο τακτικός σχεδιασμός των στρατιωτικών ασκήσεων όπως και η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος μετανάστευσης...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: