30.7.14

Λύθηκε ο γρίφος...


Κομισιόν: «Προπαρασκευαστικός» ο χαρακτήρας της συνάντησης Τρόικα-υπουργών στο Παρίσι...
«Αργά χθες το απόγευμα λύθηκε τελικά ο γρίφος της συνάντησης στο Παρίσι, στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, η οποία κατά τον εκπρόσωπο της Κομισιόν θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, κάτι που..
δεν αρνείται ούτε η κυβέρνηση», αναφέρουν σημερινά δημοσίευματα.

Συγκεκριμένα, η Ναυτεμπορική αναφέρει:
Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει ότι ακριβώς αυτά τα ατελείωτα πήγαινε - έλα της τρόικας από υπουργείο σε υπουργείο θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση για αυτό και το κλιμάκιο των κορυφαίων υπουργών θα μεταβεί στο Παρίσι, να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η έλευσή της στην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.
Διχογνωμία ωστόσο φαίνεται να υπάρχει για το περιεχόμενο της προπαρασκευαστικής αυτής συνάντησης.  Η πλευρά των δανειστών, τουλάχιστον η Κομισιόν και ΕΚΤ, επιδιώκει να περιοριστεί στον έλεγχο των προαπαιτούμενων προκειμένου να «ανοίξει», όποτε «ανοίξει», η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Η ελληνική πλευρά δήλωνε κατηγορηματικά χθες το βράδυ ότι στην προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι θα θέσει τόσο θέμα απομείωσης του χρέους όσο και φοροαπαλλαγών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την ψήφιση, μέχρι τις 8 Αυγούστου, του πολυνομοσχεδίου με τα 232 άρθρα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, έχει εκπληρώσει πλήρως τα προαπαιτούμενα. Επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για δημοσιονομικό κενό τη διετία 2014-15 και πολύ περισσότερο για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας και τη διασύνδεσή τους με την απομείωση του χρέους της χώρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά, λέει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ότι το όριο του 3% για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης «είναι από μόνο του ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής» κι ως εκ τούτου, ειδικά για την Ελλάδα που βιώνει μια παρατεταμένη ύφεση με τεράστια ανεργία, «δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα».
Σε κάθε περίπτωση το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή έκρυβε και αρκετό παρασκήνιο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στο να έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος και τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι από τα νομοσχέδια που έστελναν τα αρμόδια υπουργεία απουσίαζαν πολλές φορές οι επίμαχες διατάξεις.        
«Είναι προφανές», λέει κυβερνητικός βουλευτής, «ότι σε αυτήν την περίοδο ουδείς θέλει να πάρει πάνω του  επώδυνα και αντιδημοφιλή μέτρα και το μπαλάκι πάει στην πλευρά του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη».   

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: