1.7.14

Αμερικανικός Νότος η Μανωλάδα...

Με καραμπίνες πυροβόλησαν στο ψαχνό τους αλλοδαπούς εργάτες, τον Απρίλιο του 2013 στα φραουλοχώραφα της Μανολάδας
Κλίμα τρομοκρατίας, απειλών ύβρεων και προπηλακισμών βιώνουν οι αλλοδαποί εργάτες γης που είναι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του επιχειρηματία και των τριών επιστατών του που...
δικάζονται στο ΜΟΔ Πατρών για τα αιματηρά γεγονότα της Νέας Μανολάδας τον Απρίλη του 2013.
Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), ο Tipu Chowdhury από το Μπανγκλαντές, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης της Μανολάδας, έπειτα από προσπάθεια δωροδοκίας που έπεσε στο κενό, δέχτηκε την άγρια επίθεση που συνοδευόταν από απειλές το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 27 Ιουνίου.

Ο μετανάστης εργάτης μιλώντας στο «vice.com» περιγράφει το κλίμα τρόμου εις βάρος των μαρτύρων της δίκης αλλά και το ρατσισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό που επικρατούν ακόμη και σήμερα στο φραουλοκράτος της Νέας Μανολάδας στην Ηλεία, με την ανοχή της Πολιτείας και την προκλητική σιωπή των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απούσα η αστυνομία

«Την Παρασκευή, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, μου έδωσαν μια κλοτσιά από πίσω. Αμέσως έκανα καταγγελία με το δικηγόρο μου και διακόπηκε το δικαστήριο για δύο ώρες. Το βράδυ, όταν γύρισα στη Μανολάδα, ήρθαν τρία μηχανάκια με έξι άτομα εκεί που μένω. Εγώ ήμουν έξω από την παράγκα γιατί είχε ζέστη και δεν είχα ρεύμα. Αρχισαν να με χτυπούν αλύπητα. Μου είπαν γιατί έκανες καταγγελία... Με κρατούσαν όλοι μαζί κι έλεγαν ότι από αύριο, άμα με ξαναδούν στη Μανολάδα, θα με σκοτώσουν. Επειδή φώναζα από τον πόνο ήρθαν από τις παράγκες κι άλλα παιδιά. Οταν ήρθαν, αυτοί έφυγαν. Πήρα τηλέφωνο και είπα τι έγινε στην αστυνομία, αλλά δεν ήρθε κανείς. Μετά πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί αισθανόμουν να πονάω σε όλο μου το σώμα. Με έδειραν στην πλάτη, στο στομάχι, στο κεφάλι, με έπιασαν από το λαιμό. Με έδερναν με γροθιές και κλοτσιές. Ηταν νέα παιδιά, Ελληνες, το ένα άτομο το ξέρω, το έχω δει στη Μανολάδα», λέει ο αλλοδαπός εργάτης.

Παρέμβαση για τη διεξαγωγή της δίκης στην Πάτρα και τα όσα συμβαίνουν σε αυτή έκαναν με ανακοινώσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Σαλτάρη και Μαρία Κανελλοπούλου.

«Αυτές τις μέρες διεξάγεται στην Πάτρα μια δίκη με τεράστια σημασία για το μεταναστευτικό και το εργατικό ζήτημα ολόκληρης της χώρας. Πριν από ένα χρόνο περίπου συγκλόνισε την Ελλάδα η είδηση ότι επιστάτες, με εντολή του εργοδότη τους, πυροβόλησαν με καραμπίνες εργάτες-μετανάστες που τόλμησαν να κάνουν το αυτονόητο, να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Δεκάδες από τους εργάτες βρέθηκαν τραυματισμένοι από τις σφαίρες. Οι εικόνες αυτές μοιάζουν να προέρχονται από τον Αμερικάνικο Νότο του προπερασμένου αιώνα και έκαναν το γύρο του κόσμου.

»Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι δράστες κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αλλά η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας έχει μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη βλάβη, ρίχνοντάς τους στα μαλακά. Οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργατών γης της Ν. Μανολάδας παραμένουν το ίδιο σκληρές και απάνθρωπες ενώ ακόμα και σήμερα λαμβάνουν χώρα βίαιες συμπεριφορές εργοδοτών σε εργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.

Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και να αποδείξει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν νοείται να περνούν ατιμώρητες. Εχει τεράστια σημασία να μην εγγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ότι όποιος εργοδότης δεν πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργατών του, Ελλήνων ή ξένων, αλλά ακόμα και αν απαντήσει με σφαίρες και τραυματισμούς στις νόμιμες διεκδικήσεις τους "τη γλιτώνει" από τη Δικαιοσύνη. Και αυτό θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

»Στη δίκη αυτή διακυβεύεται ο ίδιος ο πολιτισμός μας», αναφέρει η κ. Κανελλοπούλου.

«Θύματα», οι θύτες

Σε ανακοίνωσή της η Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με αφορμή τη μέχρι τώρα εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης των εγκληματικών ενεργειών τον Απρίλιο του 2013 από γνωστό φραουλοπαραγωγό και των επιστατών του ενάντια σε μετανάστες εργάτες γης, οι γνωστοί δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως θύματα και επιδιώκουν με την τακτική τους να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες εργάτες γης μέσα στις δικαστικές αίθουσες, οι οποίοι, πέραν όλων όσων έχουν υποστεί, βιώνουν και την ανασφάλεια του ότι δεν έλαβαν όλοι άδειες παραμονής μετά τα εγκληματικά γεγονότα στη Μανολάδα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει κατηγορηματικά ότι οι μετανάστες εργάτες γης στη νέα δοκιμασία στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν είναι μόνοι τους.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου προσπάθησαν και εντός του Κοινοβουλίου το προηγούμενο διάστημα να εγκλωβίσουν τους μετανάστες εργάτες γης ώστε να μην παρουσιαστούν καν στη δικαστική αίθουσα, καθώς κατέθεταν τροπολογία, η οποία αφορούσε την εκμετάλλευση μεταναστών εργατών γης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα αποκλειστικά για επτά μήνες (μέχρι 30.06.2014), χωρίς να έχει καμία πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει (άρα απέλαση αυτών), τη βιομετρική καταγραφή των μεταναστών εργατών γης (γεγονός που θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους) και την καταγραφή των στοιχείων τους στο οικείο αστυνομικό τμήμα με τη μαρτυρία ενός και μόνο και συγκεκριμένου εργοδότη ότι απασχολεί το συγκεκριμένο εργάτη. Δηλαδή, το κράτος θα έβαζε εργάτες και παραγωγούς να δηλώσουν την "παρανομία" τους στο αστυνομικό τμήμα για να εργαστούν για επτά μήνες οι εργάτες γης στο όνομα των εξαγωγών και μάλιστα με εργόσημο (μορφή απασχόλησης που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

»Εάν είχε ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία, οι εργάτες γης, εάν δεν "συμμορφώνονταν", θα αναγκάζονταν σε απέλαση. Η έγκριση και ψήφιση αυτής της τροπολογίας αναστάλθηκε έπειτα από εντονότατη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια δύο φορές με επιτυχία, χωρίς αυτό να αλλάζει τον τρόπο που οι δυνάμεις του μνημονίου αντιμετωπίζουν το εν λόγω γεγονός και εν γένει την εργατική τάξη στην πατρίδα μας».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: