12.7.14

Η «μάχη» της Κυριακής...


Σε ισχύ τίθεται από αύριο η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικές και εμπορικές περιοχές και τις 52 Κυριακές του χρόνου.

Η ρύθμιση αυτή που περιλαμβάνονταν στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν έρχεται να...
εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις. Ήδη προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά την ηχηρή παραίτηση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη από τα όργανα του κυβερνώντος κόμματος.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν σε εμπορικούς συλλόγους, στις οργανώσεις των εργαζομένων στο εμπόριο, ενώ μαζί με αυτούς συνασπίζεται και η Εκκλησία...

Που θα ανοίξουν τα καταστήματα

Οι επτά περιοχές που εμφανίζουν έντονο τουριστικό χαρακτήρα ανήκουν σε τρεις Περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014.

Οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, αλλά και η Ραφήνα, λόγω του λιμανιού. Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ανοιχτό θα είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Με βάση όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα αλλά και με την εμπειρία από την πιλοτική εφαρμογή του στις παραπάνω περιοχές, θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Η απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τις Κυριακές φέρνει σε θέσεις μάχης εργαζομένους και καταστηματάρχες.

Η Ομοσπονδία των εμποροϋπαλλήλων έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή και προγραμματίζει συγκέντρωση στην Ερμού, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

Σε 24ωρη απεργία οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία εξήγγειλε, για αύριο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας.

Εμπορικός Σύλλογος: Μην ανοίξετε τα καταστήματα

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου προκαλεί η έκδοση της υπ' αριθ. Κ1-1119/08.07.2014 υπουργικής απόφασης που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013.

ΣΕΛΠΕ: Που θα ανοίξουν τα καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα που γεωγραφικά εντάσσονται στον ορισμό των τριών περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα είναι ανοικτά την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, εφόσον το επιθυμούν, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Η αντίδραση της Εκκλησίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πλήρη αντίθεσή της στο μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Κατά το μέτρου έχει ταχθεί προσωπικά τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ και η Ιερά Σύνοδος από τον Ιούνιο του 2013 διατύπωσε αταλάντευτη θέση να παραμείνει η Κυριακή αργία.

«Η Ιερά Σύνοδος, όπως παλαιότερα, έτσι και τώρα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και ευθύτητα πάνω στο θέμα αυτό. Η ημέρα της Κυριακής, όπως εμφανέστατα δηλώνεται και από το περιεχόμενο της λέξης, είναι ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο» ανέφερε το συνοδικό ανακοινωθέν επισημαίνοντας ότι «ως εκ τούτου η θέση της Εκκλησίας είναι: η Κυριακή να παραμείνει αργία, ώστε να δίδεται η ευκαιρία στους χριστιανούς όχι μόνο να λατρεύουν το Θεό τους, αλλά και να τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπαύονται από τον κόπο της εβδομάδος και να προετοιμάζονται και να προγραμματίζουν τις όποιες κινήσεις τους για την επομένη που ξεκινά. Γι᾿ αυτό εκφράζουμε την ευχή να εισακουσθεί η θέση της Εκκλησίας, των χριστιανών και των ανθρώπων του εμπορίου, για να παραμείνει η από αιώνων ισχύουσα αργία της Κυριακής».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν και οι αντιδράσεις μεμονομένων Μητροπολιτών. Χθες οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ και Πατρών Χρυσόστομος σε ανακοινώσεις τους τάχθηκαν κατά του μέτρου.

«Η αήθης, προκλητική, ασεβής και αντιχριστιανική ποδοπάτηση από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου της εντολής του Θεού για την ιερότητα της ημέρας Κυρίου (Κυριακής) δυστυχώς είναι προάγγελος επερχομένων δεινών» υποστήριξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

«Το πρόβλημα της επιχειρουμένης καταργήσεως της Κυριακής αργίας είναι πρωτίστως πνευματικό, είναι όμως και κοινωνικό και εθνικό, και τέλος έχει και την οικονομική του διάσταση, αφού καταστρέφονται έτσι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος των πολυεθνικών. Στούς θιασώτες του μέτρου απαντάμε με παρρησία: Ανοίξτε λοιπόν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλετε. Το κέρδος θα είναι του διαβόλου (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός)» ανέφερε σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: