3.7.14

Διαβεβαιώσεις Μανιάτη για τη "μικρή ΔΕΗ"...

Διαβεβαιώσεις Μανιάτη για τη «μικρή ΔΕΗ»Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δέκα βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη "μικρή ΔΕΗ", χαρακτηρίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ως μία...
σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι το τελικό κείμενο για τη «μικρή ΔΕΗ» θα προκύψει μέσα από τον διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ, δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντας διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ότι:
Θα είναι διασφαλισμένα πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
Ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις.
Θα υπάρχουν οι προτεραιότητες και ωφελιμότητες των τοπικών κοινωνιών.
Αυτό που θα δοθεί στη «μικρή ΔΕΗ» θα είναι αναλογικό κατά 30%, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο προσοδοφόρο.
Οι πελάτες θα πάνε υποχρεωτικά για τέσσερις μήνες στη «μικρή ΔΕΗ» και αμέσως μετά θα μπορούν να επιλέξουν είτε να παραμείνουν είτε να πάνε στη «μεγάλη ΔΕΗ».
Θα συνεχιστεί η πολιτική ενίσχυσης με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και δεν θα θιγούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι η πολιτική του κοινωνικού τιμολογίου είναι απόλυτα αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της ΔΕΗ. Όπως είπε, ήδη έχουν ενταχθεί 550.000 ελληνικές οικογένειες, ενώ έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου πιθανόν να φθάσουν τις 750.000.
Διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών εκεί όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
 Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αναλογικό τρόπο, το τοπικό ανταποδοτικό τέλος και στη «μικρή ΔΕΗ».
Οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις με το μέτρο της εντοπιότητας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική μεταρρυθμιστική πρόκληση. Αν καταφέρουμε την εμπειρία που αποκτήθηκε σε άλλες χώρες, να τη μεταφέρουμε με σύνεση και διάλογο, είμαι βέβαιος ότι θα αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός με φθηνότερη ενέργεια και παράλληλα θα δώσουμε τα εχέγγυα στη ΔΕΗ να αναπτύξει επενδυτικές δράσεις και στις γειτονικές χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας το έχουν εφαρμόσει ήδη τα 19.

«Με το μοντέλο που ακολουθούμε για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι απολύτως βέβαιο ότι και ο δανεισμός και η πιστοληπτική δυνατότητα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «το σύνολο των εσόδων από την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και παράλληλα θα της δώσουν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και προς τα Βαλκάνια».

Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία θα είναι πάνω από τη λογιστική αξία της ΔΕΗ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: