7.7.14

Οι φεουδάρχες της "μικρής ΔΕΗ"...

deh rodosΔημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ανεκτίμητης αξίας υδάτινοι πόροι και εκατομμύρια τόνοι λιγνιτικών αποθεμάτων δίνει στους ιδιώτες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπόμνημα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Εναντι πινακίου φακής, συγκριτικά με την...
πραγματική περιουσία των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, και με αμφισβητούμενες διαδικασίες που χωλαίνουν νομικά ξεπουλιέται η «μικρή ΔΕΗ» και μαζί δημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, ανεκτίμητης αξίας υδάτινοι πόροι και εκατομμύρια τόνοι λιγνιτικών αποθεμάτων, υποστηρίζουν σε πολυσέλιδο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης.

«Δεν πουλιέται απλά η ΔΕΗ. Πουλιέται η γη, το νερό, ο ορυκτός πλούτος. Πουλιέται η χώρα» επισημαίνεται στο υπόμνημα της Ενωσης Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ ΔΕΗ), με το οποίο επιχειρείται να καταρριφθούν μύθοι τους οποίους καλλιεργεί η κυβέρνηση για να διευκολύνει τη σαλαμοποίηση της Επιχείρησης.


Ο μύθος

Μεταξύ αυτών των μύθων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τον οποίο οι εργαζόμενοι απαντούν: σε επίπεδο παραγωγής οι ιδιώτες παράγουν μέσω μονάδων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 42% της ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (6.919 MW) και η ΔΕΗ το 58% (9.846 MW).

Μέχρι σήμερα δε, οι μονάδες των ιδιωτών επιδοτούνταν ακόμη κι όταν δεν παρείχαν ενέργεια στο σύστημα μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, από τα οποία έχουν λάβει περί το 1,2 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί απόφαση των Ελλήνων βουλευτών και όχι εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, επισημαίνουν ακόμη οι εργαζόμενοι, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των υφιστάμενων κρατικών εταιρειών, αλλά τη δημιουργία ανοιχτών ανταγωνιστικών αγορών.


Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΗ και ακύρωσε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Τα κοιτάσματα λιγνίτη που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ είναι 1.628,78 εκατ. τόνοι. Αλλοι 1.207 εκατ. τόνοι (χωρίς να περιλαμβάνεται το κοίτασμα των Φιλίππων που φτάνει τους 5.000 εκατ. τόνους) διατίθενται σε ιδιώτες.

Εχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ ιδιωτικοί Θερμοηλεκτρικοί με καύσιμο τον λιγνίτη από το 2005 (Φλώρινα), αλλά δεν έγιναν ποτέ, καθώς το κόστος είναι υψηλό και οι επενδυτές προτιμούν να πάρουν «έτοιμες» μονάδες και ορυχεία μέσω της ΔΕΗ.


Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα για τη «μικρή ΔΕΗ» αναφέρεται ότι:

1 Οι μονάδες που εντάσσονται στη νέα εταιρεία είναι οι πιο σύγχρονοι και αποδοτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Περιλαμβάνεται ο πιο σύγχρονος λιγνιτικός σταθμός Μελίτη Ι, με ήδη κατασκευασμένο το 70% της υποδομής της Μελίτης ΙΙ, ενώ ο σταθμός του Αμυνταίου (Ι&ΙΙ) με κατάλληλη περιβαλλοντική αναβάθμιση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα χρόνια λειτουργίας του. Επίσης, ο ΑΗΣ Κομοτηνής, που συμβάλλει στην ευστάθεια του δικτύου και κατασκευάστηκε για εθνικούς λόγους στην περιοχή της Θράκης, και λόγω της υψηλής θερμογόνου δύναμης, τα φιλέτα των λιγνιτικών κοιτασμάτων Αμυνταίου, Βεύης, Λακκιάς, Κλειδίου, Μελίτης, Κομνηνών.

2  Μετά την κατασκευή της νέας μονάδας στη Φλώρινα και λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τη μέση θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη των εκχωρούμενων ορυχείων, τον, μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης των νέων μονάδων και την προγραμματισμένη απόσυρση των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, το παραγωγικό δυναμικό της εν λόγω νέας ιδιωτικής εταιρείας θα αντιστοιχεί σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό του 30% της ΔΕΗ.

3  Παραδίδονται αναιτιολόγητα σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες εκτάσεις γης, πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη, παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, οι λίμνες των ΥΗΣ, τα οικόπεδα των ΑΗΣ. Μόνο οι γαίες των φραγμάτων είναι 56.000 στρέμματα, λίγο μικρότερη έκταση από τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη… Ολος ο κάμπος της Φλώρινας θα παραδοθεί σε έναν ιδιώτη, έναν φεουδάρχη!

4  Πωλούνται 322 εκατομμύρια τόνοι κοιτασμάτων λιγνίτη υψηλής θερμογόνου δύναμης. Με ποιο σχεδιασμό διασφαλίζεται η ορθολογική εκμετάλλευσή τους και η αποκατάσταση των ορυχείων και επαναπόδοση των εκτάσεων αυτών στις τοπικές κοινωνίες για παραγωγικούς και κοινωφελείς σκοπούς;

5  Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής αποτελούν έργα πολλαπλού σκοπού. Πρόκειται για πανάκριβες επενδύσεις, εθνικής και στρατηγικής σημασίας, που δεν αποσβένουν το κόστος επένδυσης μέσω της ηλεκτροπαραγωγής. Η λειτουργία των ΥΗΣ δεν πρέπει να προσδιορίζεται με προτεραιότητα την κερδοφορία, αλλά την ορθή διαχείριση των υδάτων, των ποταμών και των λιμνών στην υπηρεσία του συνόλου και της τοπικής οικονομίας, καθώς και την εξυπηρέτηση της ευστάθειας και ασφάλειας του Συστήματος.

Τα υδροηλεκτρικά της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού, μόνο, αρδεύουν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα. Στο σύνολο οι προς ιδιωτικοποίηση ΥΗΣ αρδεύουν 2,5 εκατομμύρια στρέμματα. Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φράγμα της Γρατινής που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Κομοτηνής και το φράγμα της Παπαδιάς που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης, που μυστηριωδώς δεν αναφέρονται καν στο υπόψη νομοσχέδιο!


Τα φράγματα του Πουρναρίου βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στην πόλη της Αρτας. Θα αφεθεί η ασφάλεια μιας ολόκληρης πόλης στη διαχείριση του ιδιώτη που θα επιδιώξει μεγιστοποίηση του κέρδους μέσα από τη μείωση του κόστους συντήρησης του φράγματος ή της αύξησης της στάθμης;


Οι… πελάτες

6  «Χαρίζονται» μέσω της «μικρής ΔΕΗ» 2.000.000 καταναλωτές, χωρίς να ερωτώνται, και δεσμεύονται από τον ιδιώτη για τέσσερις μήνες! Με νόμο καταργούνται οι κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς για να εξασφαλιστεί η πελατειακή βάση των ιδιωτών, σε έναν Νόμο ο οποίος επαγγέλλεται την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας! Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72/ΕΚ.


7  Πωλείται, ακόμη, η αναγνωρισμένη με τον Νόμο 2733/99 (άρθρο 34) τεράστια ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ), η οποία είναι ενσωματωμένη στα πάγια και της «μικρής ΔΕΗ». Με ποια αναλογιστική μελέτη έχει προσδιοριστεί η ασφαλιστική περιουσία στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες της «μικρής ΔΕΗ» και του ΑΔΜΗΕ; Επί της ουσίας, με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύεται η εξαφάνιση της τεράστιας αυτής περιουσίας.


8  Μεταβιβάζονται 3.000 εργαζόμενοι , χωρίς δικαίωμα επιλογής, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, σε άλλη εταιρεία του Ομίλου, με άγνωστο εργασιακό μέλλον, με ισχύ της συλλογικής τους σύμβασης για όσο δεν καταγγέλλεται.

………………………………………………………


Στη ΓΣΕΕ προσβλέπει η ΓΕΝΟΠ


Η δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ και η επίταξη των μονάδων και του προσωπικού της ΔΕΗ έκοψαν τα πόδια στους εργαζομένους, έλυσαν όμως τα χέρια στην κυβέρνηση αλλά και στους συνδικαλιστές που έκριναν ότι δεν μπορούσαν να τραβήξουν άλλο το σχοινί με τις κινητοποιήσεις.


Η «επιστράτευση» είχε καταλυτικό βάρος στη χθεσινή απόφαση της ΓΕΝΟΠ να σταματήσει την απεργία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, καθώς, παρά τις αντίθετες φωνές που υποστήριζαν δυναμικές δράσεις όπως καταλήψεις μονάδων ή το σκίσιμο των φύλλων της επίταξης, η πλειοψηφία έκρινε ότι η Ομοσπονδία δεν νομιμοποιείται να κάνει υποδείξεις στους επιταγμένους εργαζομένους και έληξε την απεργία.

Ηδη από χθες το μεσημέρι αρκετοί εργαζόμενοι που είχαν παραλάβει τα φύλλα επίταξης επέστρεφαν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα μέχρι το απόγευμα να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, καθώς και οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Κομοτηνής, ενώ με την αλλαγή της βάρδιας τα μεσάνυχτα επρόκειτο να λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα 12 εργοστάσια που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.


Το «σύνθημα» είχε δώσει από νωρίς ο επικεφαλής του Σωματείου «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης λέγοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψω τους εργαζόμενους να παρανομήσουν». Στην ταραχώδη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ελήφθη απόφαση για «συνέχιση του αγώνα με άλλες μορφές κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων».


Πρακτικά αυτό μεταφράζεται κυρίως στην προσπάθεια της ΓΕΝΟΠ να διασφαλίσει την υποστήριξη στη ΓΣΕΕ προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται με ορίζοντα την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και κατά της απόφασης για επίταξη, ενώ θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: