4.7.14

Παρασκηνιακός "πυρετός" για το δημοψήφισμα...

tsipras-koutsoumpasΑνακατεύεται η «τράπουλα» στο πολιτικό σκηνικό μετά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει (έως την ερχόμενη εβδομάδα) τουλάχιστον 120 υπογραφές βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ξεπούλημα της ΔΕΗ.
         
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το...
πεδίο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συντάσσονται αναφανδόν με την αξιωματική αντιπολίτευση, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς διεξάγονται επεξεργασίες που μπορεί να φέρουν για πρώτη φορά στο ίδιο συμπαγές στρατόπεδο τα τρία κόμματα.

Η ΔΗΜΑΡ τοποθετείται θετικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο στην Αγίου Κωνσταντίνου οι εσωκομματικές διεργασίες επιβάλλουν στον Φώτη Κουβέλη να αποσυνδέει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη διάσπαση και εκποίηση υποδομών της ΔΕΗ.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ΚΚΕ, που προσανατολίζεται να καταθέσει δική του πρόταση με τις θέσεις του, που δεν περιορίζονται στο τελευταίο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος επέμεναν μάλιστα ότι το ΚΚΕ «δεν μπορεί να συζητήσει με κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ, που έχει γνωστές θέσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας».
Πέραν αυτού το ΚΚΕ τάσσεται «αξιακά» υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ωστόσο η ηγεσία του κόμματος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόκρουση της γενικότερης πολιτικής της απελευθέρωσης.

Οσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές το κλίμα φαίνεται να ευνοεί τη συλλογή υπογραφών από τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος εξέδωσαν χθες ξεκάθαρη ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται «στο ευρύτατο μέτωπο των φορέων και των κοινωνικών δυνάμεων που έχει συγκροτηθεί πανελλαδικά για την απόσυρση του νομοσχεδίου». Οι πέντε βουλευτές, που «εκπροσωπούν» ο καθένας και ένα ξεχωριστό πολιτικό σκεπτικό, έρχονται ήδη σε επαφή με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, με ορισμένους εξ αυτών να εκτιμούν ότι τελικά θα συγκεντρωθούν ακόμη 15 με 16 υπογραφές.

Τι προβλέπει ο νόμος για το δημοψήφισμα

Προθεσμία έως την ερχόμενη εβδομάδα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να βρει τις 120 ψήφους ώστε να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Ακόμη όμως και αν βρεθούν τα απαραίτητα «κουκιά», στη συνέχεια απαιτούνται 180 «ναι» στο δημοψήφισμα, ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί, σενάριο που κρίνεται πολιτικά και πρακτικά αδύνατο.

Σύμφωνα με τα άρθρα 44 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά», απαιτείται σχετική πρόταση από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120. Ακολουθεί τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι. Εάν γίνει δεκτή, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει το δημοψήφισμα και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος (4023/11)...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: