20.7.14

Αναστασιάδης προς Γκιουλ: Να εμπλακεί ενεργά η Τουρκία...

anastasiadis
Σαράντα χρόνια είναι αρκετά για όλους μας, για εμάς και τους τ/κ. Να συνειδητοποιήσουν οι Τουρκοκύπριοι, ότι η λύση θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τους...
αξιωματικούς και οπλίτες πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Αμπτουλάχ Γκιούλ, που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν συνηγορούν και οι δημόσιες δηλώσεις είτε καλής θέλησης είτε προκλητικές, δε συμβάλλουν στο να βρεθεί λύση.
Θέλουμε, είπε, την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας. «Χρειάζεται γενναιότητα και να αναγνωρίσουν ότι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν παρεκκλίσεις». Οι προοπτικές για τις νέες γενιές, ανέφερε, είναι μεγάλες για τη διασφάλιση του μέλλοντός τους, ιδιαίτερα για τον κυπριακό ελληνισμό ο οποίος θα διασφαλιστεί στη Γη που τον γέννησε.
«Για όσους αρνούνται να το δεχθούν κυρίως οι Τούρκοι και κάποιοι άλλοι στη διεθνή κοινότητα, είναι η ώρα να σκεφτούν θετικά ώστε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπάρξει συνεργασία για ένα ασφαλές μέλλον», επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Στις δέκα το πρωί, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.
Κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου. Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και διακηρύσσουν τη βούληση τους να αγωνιστούν για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Μνημόσυνα για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής και του πραξικοπήματος τελέστηκαν σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου.
Απόψε στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί διακομματική εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο, ανοικτή για το κοινό όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα τελέσει στην παρουσία των αρχηγών των κομμάτων, τα αποκαλυπτήρια του Θυρεούτης Κυπριακής Δημοκρατίας και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: