6.7.14

Αποκαθίσταται η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ ...


Αποκαθίσταται σταδιακά το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας, καθώς προχωρά η παράδοση των ατομικών φύλλων πορείας μετά την...
επιστράτευση που ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών των απεργών της ΔΕΗ, αποφασίζεται σήμερα στην κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΔΕΗ, τα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ισχύος 900 μεγαβάτ, που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, είναι και πάλι διαθέσιμα. Το ίδιο και οι θερμικές μονάδες, ισχύος 700 μεγαβάτ. Είχε προηγηθεί η επίταξη των κτιρίων. Η διαδικασία επίδοσης των ατομικών φύλλων πορείας σε όλους τους 18.500 εργαζόμενους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το βράδυ.

Το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συνεδριάζει από τις 12 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρατορείου, δεν έχουν υιοθετηθεί από τους εργαζομένους προτάσεις να αγνοήσουν ή να σκίσουν τα φύλλα επίταξης

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Κώστας Κουτσοδήμας, το απόγευμα του Σάββατου, σε ερώτηση για τα φύλλα πορείας που πρόκειται να επιδοθούν, απάντησε ότι «το σωματείο δεν μπορεί να τους καλέσει να παρανομήσουν». Πάντως, ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος θα σκίσει το φύλλο της επιστράτευσης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ διεμήνυσε το Σάββατο το βράδυ πως «οι εργαζόμενοι είναι επιταγμένοι, ποτέ προσκυνημένοι και υποταγμένοι» και πρόσθεσε πως ο αγώνας «δεν δόθηκε με όρους συντεχνίας, αλλά με όρους κοινωνίας, για αυτό πέτυχε και θα συνεχισθεί».

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την επιστράτευσης. Σε πολιτική ανυπακοή κάλεσε τους απεργούς της ΔΕΗ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Σκαϊ, χαρακτηρίζοντας «αντιλαϊκό και πλήρως αντισυνταγματικό μέτρο» την πολιτική επιστράτευση των συνδικαλιστών. «Οφείλουμε να υπακούουμε μόνο στους νόμους και το Σύνταγμα. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να αντιστέκεται και το Σύνταγμα μας το ίδιο το αναγνωρίζει», πρόσθεσε. Όπως ανέφερε πολιτική επιστράτευση μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση μόνο σε ενδεχόμενο θεομηνίας, ή κινδύνου απο τη δημόσια υγεία. «Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγειά δεν μπορεί να γίνεται προληπτικά», σημείωσε.

«Είναι φανερό πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τη μικρή-ιδιωτική ΔΕΗ εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Στο πρόσφατο παρελθόν οι συγκυβερνώντες σήμερα, διαφωνούσαν με την πώληση της ΔΕΗ και καταδίκαζαν τις "λογικές" των επιστρατεύσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ. «Τώρα, δείχνοντας νομιμοφροσύνη στις εντολές της τρόικας και των δανειστών, αλλάζουν προσωπείο, προσπαθώντας μάταια να πείσουν με τον δημόσιο λόγο βουλευτών και στελεχών τους, ότι το αντεθνικό εγχείρημα της "μικρής" ΔΕΗ και μάλιστα με φύλλα πορείας, θα έχει όφελος για τα δημοσιονομικά, τα νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, στελέχη της κυβέρνησης, εμμένουν στην ορθότητα του μέτρου της επιστράτευσης, εξαπολύοντας επιθεση στην αξιωματική. αντιπολίτευση. «Δικτάτορες» χαρακτηρίζει τους απεργούς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφοντας τα πυρά του και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι όσοι δεν εφαρμόσουν τον νόμο θα υποστούν τις συνέπειες.

Με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» η ενεργειακή αγορά θα αποκτήσει έναν νέο ισχυρό «παίκτη», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο. Παράλληλα, ανέφερε ότι , δεν θα αλλάξει τίποτα για τους 2 εκατομμύρια πολίτες εκατομμυρίων πολιτών που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ». «Όσοι καλούν λοιπόν τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στον περιβόητο "ανένδοτο" κάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά. Καλλιεργούν τον φόβο για να υπερασπιστούν κατεστημένα προνόμια»,σημείωσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την οικονομία, τον τουρισμό με τη δημόσια υγεία, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί. Θα φτάναμε στο σημείο να κατεβούν οι διακόπτες» ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Πρέπει επιτέλους να μπει το μαχαίρι στον κόκαλο και η κυβέρνηση το βάζει. Δεν θα αφήσουμε κανένα να δρα ανεξέλεγκτα» σημείωσε το στέλεχος της ΝΔ.

«Ορισμένοι συνδικαλιστές θεωρούν τη ΔΕΗ τσιφλίκι τους». σημείωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τουριστική περίοδο και είναι καταστροφικό για τη χώρα να γίνουν διακοπές ρεύματος».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: