10.7.14

Φρένο στην ασυδοσία Σαμαρά...

Η μάχη για τη ΔΕΗ αφορά την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Με 51 ψήφους, αφού άλλαξαν και έξι κυβερνητικούς βουλευτές, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ". Τώρα εκκρεμεί η ...
τύχη της πρότασης όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει τοποθετηθεί με θεσμική ευθύνη, αλλά ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκληθεί η Ολομέλεια. Θα περάσει χωρίς θεσμική αντίδραση κι αυτό το κραυγαλέο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα; Μήπως είναι ώρα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του, ώστε να διαφυλάξει το κύρος της Βουλής και να διασφαλίσει την πιστή τήρηση του Συντάγματος; Δεν θέλουμε να κάνουμε υποδείξεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά στο τέλος της προεδρικής θητείας του ο Κάρολος Παπούλιας δεν έχει λόγο να ανεχθεί την αυταρχική μέθοδο και τον ετσιθελισμό του Σαμαρά.

Αυτή η στάση του πρωθυπουργού προκαλεί επιπλέον συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Δεν ενδιαφέρεται για τη συνταγματική τάξη. Συμπεριφέρεται ως εάν να προβαίνει σε αγοραπωλησία οικογενειακών αγροκτημάτων. Και μάλιστα για ένα θέμα που η έκβασή του θα κρίνει την ανάπτυξη και θα επηρεάσει την εθνική κυριαρχία ή θα υποβαθμίσει τη θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και θα τη μετατρέψει σε αποικία χρέους.

Η μάχη για τη ΔΕΗ αφορά την καρδιά της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν είναι ένα περιφερειακό θέμα. Ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα ελέγχει την ενέργεια θα αποδειχθεί καθοριστικός για την ποιότητα της ανάπτυξης. Αν δηλαδή θα έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Και οι νέοι ιδιοκτήτες της ενέργειας, η νέα διαπλοκή, θα αποκτήσουν δυνατότητες ελέγχου της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απηύθυνε δύο σαφείς προειδοποιήσεις. Πρώτα - πρώτα σε όλους όσοι ετοιμάζονται να αρπάξουν τα διαμελισμένα τμήματα της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα θέσει και πάλι υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ. Όχι για λόγους ιδεοληψίας, αλλά γιατί η ενέργεια, όπως και το νερό και άλλα κοινωνικά αγαθά, μόνο υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να συνεισφέρει σε μια ανάπτυξη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Και δεύτερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πράξει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να μπλοκάρει την εκποίηση της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνήργησε στην υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ώστε το ξεπούλημα της ΔΕΗ να είναι άλλη μια ξεπέτα του θερινού λόχου των κυβερνητικών βουλευτών...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: