21.7.14

Για όλα φταίει ο… λαϊκισμός...

samarasΤο δικό του πολιτικό μέτωπο σχεδιάζει να συγκροτήσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η καλοκαιρινή ραστώνη, τα...
διαλείμματα των κοινοβουλευτικών εργασιών και η απουσία της τρόικας δίνουν στην κυβέρνηση ανάσες εν όψει του φθινοπώρου, για να ξεδιπλώσει μαζί με τα νέα μέτρα τις πρωτοβουλίες της για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.



Η πρώτη κίνηση θα γίνει στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, με το ν/σ για τα οικονομικά των κομμάτων, που περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων. Τον Σεπτέμβριο, μαζί με το οικονομικό πρόγραμμα του 2015, ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει το προοίμιο για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και μαζί την πρόταση για το νέο Σύνταγμα.



Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι «η Νέα Μεταπολίτευση έχει ήδη ξεκινήσει» και απαριθμεί τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή του, «αλλαγές και ανατροπές» όπως λέει «που κανείς δεν πίστευε αλλά σήμερα είναι πραγματικότητα».



Mάχες οπισθοφυλακής



Ο πρωθυπουργός αφιερώνει μεγάλο μέρος του άρθρου του στις αντιστάσεις που βρίσκει «από τον λαϊκισμό», δείχνοντας προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να κατονομάζει κόμματα.



Αφού αναγνωρίζει ότι «πολλά μένουν να γίνουν» και αναφέρει τη γραφειοκρατία, τη φοροδιαφυγή και τις αδικίες που δεν έχουν αποκατασταθεί, επισημαίνει ότι έχουν γίνει περισσότερα και από όσα μπορούσε κανείς να υποθέσει. «Κι όλα αυτά έγιναν γιατί συγκρουστήκαμε με τον λαϊκισμό». Στον λαϊκισμό καταλογίζει μάλιστα ότι «έδωσε την ύστατη μάχη οπισθοφυλακής για να φέρει την Ελλάδα εκτός ευρώ και να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή πολιτική. Απέτυχε! Ο λαϊκισμός έδωσε την έσχατη μάχη για να εμποδίσει το ξήλωμα του κρατισμού. Αποτυγχάνει και σε αυτό».



Εκτός από τις βολές στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς στέκεται επικριτικά και στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς ονομαστική αναφορά, αλλά με εξαιρετική σαφήνεια, καταλογίζοντας στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό ότι εισήγαγε τον λαϊκισμό, την «παιδική αρρώστια» κάθε νεοπαγούς κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά λέει. Σε αντιδιαστολή με την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τον οποίο ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις και τις ξεπέρασε.



Στο άρθρο, ο πρωθυπουργός δηλώνει απολύτως βέβαιος για τις επιλογές του, λέγοντας μάλιστα ότι «αυτή είναι η Νέα Μεταπολίτευση μέσα στην οποία αναγεννιέται η Νέα Ελλάδα. Και ο Ελληνας ξαναβρίσκει την αξιοπρέπειά του». Το σχέδιο της Νέας Μεταπολίτευσης του κ. Σαμαρά είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την ανασύνθεση του σκηνικού, με σημείο καμπής την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.



Η πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα κατατεθεί σύμφωνα με την αναγγελία του πρωθυπουργού στις αρχές φθινοπώρου. Η πρόταση αναμένεται να ανοίξει παράθυρο διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.



Η προεδρική εκλογή



Η κίνηση αυτή θα προηγηθεί των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής και αναλόγως της πορείας της ενδέχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προεδρικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική.



Μαζί με τα ανοίγματα όμως, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αυξήσει τις πιέσεις προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real», δεν περιορίστηκε σε πλάγιες αναφορές, αλλά εξαπέλυσε οξείες καταγγελίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «έχει σχέδιο πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας προκειμένου να μην ξεκινήσει ποτέ η συζήτηση για το χρέος» και συνεχίζει: «Γνωρίζουν πολύ καλά πως όταν η κυβέρνηση φέρει με επιτυχία σε πέρας τη συζήτηση για το χρέος, τότε οι ίδιοι δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Γι’ αυτό και ενοχλούνται κάθε φορά που αποκαλύπτουμε μία πτυχή αυτού του καταστροφικού για τη χώρα σχεδίου».



Το πολιτικό κλίμα ωστόσο δεν θα καθοριστεί μόνον από τις πολιτικές πρωτοβουλίες και αυτό το γνωρίζουν καλά στο κυβερνητικό επιτελείο. Κυρίως θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας και των αντοχών της κοινωνίας. Οι προσδοκίες στην κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση των εταίρων ως προς τη διευθέτηση του χρέους αναθερμάνθηκαν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και τη συγκαταβατική στάση της τρόικας στην πρόσφατη επιθεώρηση.



Ωστόσο, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει την υστέρηση στον τομέα των εσόδων και παράλληλα να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων μέτρων.



Εντολή για ελέγχους



Η φορολογική καταπόνηση, που κάθε μήνα γίνεται εντονότερη από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.



Το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει ζητήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε το πρόβλημα να μην εμφανιστεί μεγαλύτερο τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή για ένταση των φορολογικών ελέγχων μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μη δοθεί η εικόνα χαλάρωσης...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: