18.7.14

Σε εξέλιξη η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα...




Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών.
 ΦΩΤΟ & BINTEO...
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε χθες τον στρατό της χώρας του να αρχίσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με τις πολεμικές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ...
τις τελευταίες πληροφορίες, 23 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της επιχείρησης.
Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από την αρχή της επιχείρησης να υπολογίζεται στους 248.
Οι κάτοικοι της Παλαιστίνης κάνουν έκκληση για βοήθεια μέσω των social media, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων, για το Σαββατοκύριακο. 
Το Τελ Αβίβ επιστρατεύει 18.000 άνδρες, ώστε η συνολική δύναμη στη Γάζα να φθάσει τους 60.000 άνδρες. 
Το Ισραήλ υποστήριξε αρχικά πως η εισβολή του στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι περιορισμένης έκτασης  και πως στόχος της θα είναι οι σήραγγες που σκάβουν ένοπλοι, ενώ τόνισε πως πως δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει την Χαμάς, την ισλαμιστική οργάνωση που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Λίγο νωρίτερα πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη  να διευρύνει τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Φωτογραφία: EPA/Oliver Weiken Φωτογραφία: EPA/Oliver Weiken "Οι οδηγίες μου είναι να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα σημαντικής διεύρυνσης της χερσαίας επιχείρησης και ο στρατός προετοιμάζεται γι' αυτό", είπε ο κ. Νετανιάχου πριν συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα τις επιχειρήσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα.

"Δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί (το πρόβλημα) των υπογείων σηράγγων μόνο από αέρος. Οι στρατιώτες επιχειρούν γι αυτό επί του εδάφους", δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου διευκρινίζοντας ότι ο στρατός θα "πλήξει τις υπόγειες σήραγγες του τρόμου από τη Γάζα μέχρι το Ισραήλ".
Tην Πέμπτη στην Αθήνα διοργανώθηκε διαμαρτυρία για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.
Η στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, κάλεσαν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν ένα τέλος στη βία, ενώ χαιρέτησαν τις προσπάθειες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, για την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα κατά την οποία μαίνονται οι συγκρούσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου.
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς το Ισραήλ και την αδιάκριτη στόχευση αμάχων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον λαό του από αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο πρέπει να ενεργήσει ανάλογα για την ασφάλεια των αμάχων, δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασαν «τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια αθώων ζωών και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για την γρήγορη και δραματική επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Απογοήτευση δήλωσε ο ΟΗΕ
Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Ο Μπαν Κι-Μουν έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.

enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: