21.7.14

Γλέζος: Από Σεπτέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των γερμανικών οφειλών...

 


Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών μετά το καλοκαίρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος. Τόνισε ότι πλέον δεν περιορίζεται σε...
στενό ελληνικό πολιτικό πλαίσιο η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της όλης Αριστεράς που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος στην Deutsche Welle.

Ο 92χρονος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οφειλές» και όχι για «αποζημιώσεις», θεωρώντας αδόκιμο τον δεύτερο όρο επειδή δίνει την εντύπωση ότι η διεκδίκηση αφορά την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης, ενώ στην πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της κατοχής.

Ο κ. Γλέζος σημείωσε ότι πρόκειται για οφειλές της Γερμανίας προς ιδιώτες, αλλά και για τρία διαφορετικά είδη οφειλών προς το ελληνικό κράτος: «Μία οφειλή: η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τί είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που κατελόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα κατελόγισαν ένα ποσόν 7 δις 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δις χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο» διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τη στάση του Βερολίνου επί του θέματος, ο Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι η πρόσφατη απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κλείνει το θέμα: «Λέει ο Σόιμπλε δύο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε κι έχει λήξει και μένει να μας πει πώς έληξε και πότε έληξε. Το δεύτερο θέμα που θέτει είναι: ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε το μέλλον. Απάντηση: Πριν από τρία χρόνια πέτυχαν οι Γερμανοί και η Τσεχία αποζημίωσε όλους τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουδητίας που τους είχε κατασχέσει τις περιουσίες. Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: