28.7.14

Φλέγονται δυο δεξαμενές πετρελαίου στην Τρίπολη...

View image on TwitterΣτις φλόγες παραδόθηκε και δεύτερη δεξαμενή στην μεγαλύτερη πετρελαϊκή εγκατάσταση στην Τρίπολη της Λιβύης, μετά την χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε από πύραυλο που εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ομάδων ανταρτών χθες το βράδυ. Κατά τη...
διάρκεια συγκρούσεων για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης, οι δεξαμενές  έγιναν και πάλι στοχος ρουκετών το πρωί της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά και δεύτερη δεξαμενή. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις προειδοποιήσεις δυτικών χωρών προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, λόγω αστάθειας στην περιοχή.

«Είναι εκτός ελέγχου. Η δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε και οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν οριστικά από το σημείο, καθώς οι μάχες ξανάρχισαν στην περιοχή», είπε ο Mohamed Al Harari, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, (National Oil Corporation - NOC).

Η κρατική εταιρεία NOC δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στις αποθήκες καυσίμων νότια Τρίπολη, είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους, καθώς δεν είχαν επαρκή αποθέματα νερού.

Ο Εκπρόσωπος της εταιρίας Mohamed Al Harari δήλωσε ότι η μόνη ελπίδα για κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι να υπάρξει αρωγή από άλλες χώρες με πυροσβεστικά αεροσκάφη. Προειδοποίησε δε, ότι εάν η φωτιά δεν περιοριστεί έγκαιρα, είναι πολύ πιθανή μια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Η δεξαμενή, που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη προς το αεροδρόμιο, είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Τρίπολη και περιέχει 6,6 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου.

Η κυβέρνηση της Λιβύης κάλεσε τους κατοίκους σε απόσταση 3-5 χιλιομέτρων να εκκενώνουν την περιοχή, καθώς υπάρχουν φόβοι για τεράστια έκρηξη στις δεξαμενές.

Σταθερά σε πτωτική τροχιά παραμένει η τιμή του πετρελαίου, με την τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Αυγούστου να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στα 101,70 δολάρια με πτώση 0,38%.

Κλείνουν οι δυτικές πρεσβείες

Με κατεπείγουσες διαδικασίες οι πρεσβείες της Δύσης απομακρύνουν το προσωπικό τους από την πρωτεύουσα της Λιβύης, μετά την επίθεση που δέχθηκε αυτοκινητοπομπή της βρετανικής πρεσβείας έξω από την Τρίπολη.
Η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τρίπολη μειώνει το προσωπικό της αφότου οι συγκρούσεις άρχισαν να κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, πριν από δύο εβδομάδες. Το τελευταίο διάστημα, η βία στη χώρα χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

«Επρόκειτο για μια απόπειρα πειρατείας» των αυτοκινήτων «ενώ η οχηματοπομπή βρισκόταν καθ΄ οδόν προς τα σύνορα με την Τυνησία», είπε ο διπλωμάτης αυτός. «Δεν τραυματίστηκε κανείς, όλοι είναι σώοι και ασφαλείας, αλλά οχήματα υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, ο Μπομπ Φίλιπσον.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απομάκρυνε το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη χθες, με τους διπλωμάτες να περνούν οδικώς —με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτικών— στο έδαφος της Τυνησίας, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα των εγκαταστάσεων της πρεσβείας...
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: