9.7.14

Ικανοποίηση Κουκουλόπουλου για τη "μικρή ΔΕΗ"...

Πλήρως ικανοποιημένος τώρα από την εξέλιξη του νομοσχεδίου, και παρά τις επιφυλάξεις του για την απελευθέρωση της ενέργειας, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο υπουργός ζήτησε και πήρε τον λόγο για τρεις λόγους, όπως είπε. Πρώτον, επειδή με...
την ενέργεια ασχολείται από τον χρόνο των σπουδών του ακόμα, εκπροσωπεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας στη Βουλή και παραμένει τυπικά υπάλληλος της ΔΕΗ ενώ έχει εργαστεί και οκτώ χρόνια εκεί.

«Μία δήλωσή μου πριν από τρεις εβδομάδες ότι το νερό και η ενέργεια δεν είναι τζόγος, έκανε τον γύρο της χώρας», είπε, παρότι πιστεύει πως δεν υπάρχει κάποιος που έχει αντίρρηση με όσα είπε. «Μην κουράζεστε να κάνετε την ατζέντα που δεν έχετε», είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ που δίπλα στην ενέργεια βάζει συνεχώς και τον αιγιαλό, αφού όπως υποστήριξε το δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη για το νερό το προκάλεσαν δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ…

Δεύτερον, γιατί όπως είπε, «βγαίνοντας από κρίση, ούτε την ψυχή μας ούτε την λογική μας χάσαμε. Επιτελέσαμε ένα υπέρτατο πολιτικό καθήκον». Σημείωσε δε, ότι επί τρεις εβδομάδες επέλεξε να μη μιλήσει σε δεκάδες ΜΜΕ που του το ζήτησαν, αλλά να το κάνει στη Βουλή μετά από μία προσπάθεια που κατέβαλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τρίτον, γιατί στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου γύρω από την μικρή ΔΕΗ, ήρθαν έτσι τα πράγματα που είναι ο μόνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την εκπροσωπεί, την ώρα που λόγω της πρόσφατης υπουργοποίησής του δεν έχει δυνατότητα συμμετοχής στα θερινά τμήματα της Βουλής.

«Ο κ.Τσίπρας πήγε στην Δυτική Μακεδονία και μίλησε για κάποιους που τάχα διαφωνούν και κρύβονται. Αν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ και σε μένα, είμαι εδώ», είπε και «ως μέλος της ηρωικής ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απαντώ ότι εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Αν είχαμε κρυφτεί, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν σαν την Αργεντινή»…

Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ, υποστήριξε ότι πρόκειται για την εκκρεμότητα της χώρας για απελευθέρωση της ενέργειας από το 2008. «Αν με ρωτάτε, ναι, έχω επιφυλάξεις για την απελευθέρωση της ενέργειας και τα αποτελέσματά της, γιατί διαχρονικά τα στοιχεία λένε ότι η ενέργεια δεν είναι σαν τις τηλεπικοινωνίες.

Αλλά αυτή είναι η ευρωπαϊκή πολιτική. Να την αλλάξουμε. Ναι. Να παλέψουμε όλοι μαζί να την αλλάξουμε. Αλλά αλά κάρτ δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην ΕΕ», είπε. Συνεχίζοντας στα ερωτήματά του, αναρωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό είναι μονόδρομος. «Όχι, υπάρχει και άλλος δρόμος. Το άνοιγμα λιγνιτορυχείων της Δράμας και της Ελασσώνας στους ιδιώτες», είπε, θυμίζοντας ότι πρόκειται για μία λύση που πάλεψε επί έξι χρόνια με συνέπεια τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής, βρίσκοντας ελάχιστους συμμάχους και αμέτρητους αντιπάλους και εχθρούς σε αυτό του τον αγώνα.

«Αυτοί που θέλουν δημοψήφισμα, ας πάνε να κάνουν τοπικό δημοψήφισμα στην Δράμα και στην Ελασσόνα, να δούμε εκεί την εξέλιξη», είπε, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή θέση βάζοντας μέσα και την απελευθέρωση της ενέργειας γιατί αμφισβητεί την ΕΕ. «Όλοι οι άλλοι δεν καταλαβαίνω τι προσπαθούν να κάνουν», είπε, καλώντας τους να προτείνουν το άνοιγμα της Ελασσόνας και της Δράμας.

«Σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την δήλωσή μου, μπορώ να δηλώσω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του νομοσχεδίου», είπε, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που σε λίγες ώρες θα ψηφιστεί, δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που παρουσιάστηκε προ τριών εβδομάδων. «Όλες οι αλλαγές που έχει κάνει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έκανε αποδεκτές ο κ.Μανιάτης, έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα», είπε, αναφερόμενος στην πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του καλώς νοούμενου τοπικού συμφέροντος, του νέου τοπίου στον ανταγωνισμό της ΔΕΗ, την ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας.

Ο κ.Κουκουλόπουλος κατήγγειλε δε, τον Αλέξη Τσίπρα για όψιμο ενδιαφέρον. «Ήρθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία. Έδειξε όψιμο ενδιαφέρον και καθόλου ειλικρινές για τη Δυτική Μακεδονία», είπε, θυμίζοντας ότι ήταν Οκτώβριος του 2007 όταν στο νομαρχιακό συμβούλιο της Κοζάνης η διοίκηση της ΔΕΗ τους ανακοίνωσε τη σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων από το 2016, οπότε και μία μία θα μπαίνουν σε ψυχρή εφεδρεία και η Δυτική Μακεδονία στην εποχή των ‘παγετώνων’ όπως είπε. Ο ίδιος μιλησε για εξακολούθηση της ληστρικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη, αλλά και στο «ολότελα διαφορετικό» σήμερα τοπίο μετά από αγώνα πολλών ετών. «Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έχει πάρει τον δρόμο της κατασκευής.

Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αναβαθμίζεται», είπε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται η κατασκευή του Μελίτη 2, ενώ δεσμεύονται λεφτά από το τίμημα για να αποκατασταθεί ο ΑΗΣ της Καρδιάς που θα αποσύρεται. Έκανε λόγο λοιπόν για συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, με μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας και επιμήκυνση της ζωής των υπαρχουσών μονάδων. «Αν δεν έχετε πειστεί για τα περί οψιμότητας, σας λέω ότι (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) πήγε και ήρθε από τη Δυτική Μακεδονία και δεν είδε το σημαντικότερο πρόβλημα».

Εξήγησε δε, ότι αναφέρεται στο ζήτημα με τη γη, που αντιμετωπίζεται τώρα με τροπολογία που διασφαλίζει την επιστροφή της στο Δημόσιο. «Ανοίγει ο δρομος για να λύσουμε το θέμα τα επόμενα χρόνια», είπε, ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αναβαθμιστεί παντιοτρόπως το επόμενο διάστημα η επιτροπή ενεργειακού σχεδιασμού, γιατί «η χώρα περνά σε άλλη φάση»…
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: