28.7.14

«Δεν έγινε ο Νοέμβρης για τον Καραμανλή»…

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 1974. Ημέρα της προγραμματισμένης διαδήλωσης για την πρώτη επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Η πορεία θα γίνει μία εβδομάδα έπειτα από την κανονική επέτειο, λόγω των...
εκλογών που προηγήθηκαν: φροντίζοντας να «οικειοποιηθεί» την ημερομηνία - ορόσημο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ορίσει τις εκλογές στις 17 Νοεμβρίου. Όταν ετοιμάζονταν τα πανό για την πορεία, ηχούσε ήδη κάπως «μπαγιάτικο» το οργισμένο σύνθημα «δεν έγινε ο Νοέμβρης για τον Καραμανλή».

Η ψυχολογία που συμπυκνωνόταν στο «Καραμανλής ή τανκς» είχε επενεργήσει - ο «εθνάρχης» ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο νικητής των εκλογών με το επιβλητικό 54,37%. Το δίλημμα «πορεία ή ματς», πάλι, ήταν παντελώς ανύπαρκτο για πολλούς από τους φιλάθλους που όδευαν προς το Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», το μεσημεράκι της 24ης του μήνα. Φυσικά και για πολλές χιλιάδες ανθρώπων που θα το παρακολουθούσαν στην τηλεόραση και κατόπιν θα «τραβούσαν» κατά το Πολυτεχνείο. Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, λίγες ώρες πριν από την προκαθορισμένη ώρα συγκέντρωσης για την πορεία.

Πριν από την έναρξη του ματς, στις κερκίδες του φαληρικού σταδίου πολύς κόσμος φώναζε συνθήματα για το Πολυτεχνείο. «Λαέ θυμήσου τον Νοέμβρη» (ποιος θα ξεχνούσε, άλλωστε, μέσα σε ένα χρόνο και μία εβδομάδα;), «το Πολυτεχνείο ζει» και μερικά εναντίον των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Το ίδιο και στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Κατά τα άλλα, το ματς μέτριο, νευρικό. Με τους Κρητικόπουλο - Γαλάκο ο Ολυμπιακός «απάντησε» γρήγορα στο γκολ του Ελευθεράκη και νίκησε 2-1.

Αξιομνημόνευτο δεν το χαρακτηρίζεις εκείνο το ντέρμπι για την ποιότητά του, αλλά για τα συνθήματα των θεατών του, χάρη στα οποία η μισή, περίπου, Ελλάδα συνειδητοποιούσε το προφανές: ο κόσμος που αγαπούσε το ποδόσφαιρο - και ήταν, ανέκαθεν, πολύς- δεν κατανάλωνε κανένα «όπιο του λαού». Δεν αδιαφορούσε, δεν ζούσε σε δικές του «γυάλες», δεν είχε διαφορετικούς δέκτες μηνυμάτων και ερεθισμάτων. Χάρη σε ορισμένα αντι- αμερικάνικα συνθήματα σε ένα γήπεδο, πολλοί «ανακάλυψαν την Αμερική»...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Διονύση Ελευθεράτου πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: