21.7.14

Έγκλημα χωρίς τέλος στη Γάζα (συνεχής ενημέρωση) ...



Σθεναρή αντίσταση προβάλουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα απέναντι στη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού, που καταμετρά τις πρώτες σοβαρές απώλειες. Αποτυχημένες όλες οι ...
μέχρι στιγμής διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία. Στο Κάιρο μεταβαίνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για να εντείνει τις προσπάθειες άμεσης κατάπαυσης των.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι άλλοι 20 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή πλέον φονική ημέρα από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Ασράφ αλ-Κούντρα αναθεώρησε προηγούμενη εκτίμηση του για τον αριθμό των θυμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 82 από την Κυριακή το πρωί, όταν ξέσπασαν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη Shujaiyeh, μια τοποθεσία που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και τα ισραηλινά σύνορα.
Από τις συγκρούσεις σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 παλαιστίνιοι τραυματίες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος εκπρόσωπος. Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών παλαιστινίων από τις 8 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε τους 502 νεκρούς.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Shujaiyeh.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι συνολικά 18 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον απολογισμό του στρατού, εντοπίστηκαν συνολικά 40 τούνελ μέσα στο Σαββατοκύριακο, τρία εκ των οποίων οδηγούσαν στο Ισραήλ, ενώ σκοτώθηκαν 110 μέλη της Χαμάς, βομβαρδίστηκαν 1.032 στόχοι μέσα σε 13 ημέρες, από τους οποίους οι 341 το τελευταίο 24ωρο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμα του διακήρυξε ότι η επιχείρηση είναι επιτυχημένη και θα συνεχιστεί, είπε ότι η Χαμάς ευθύνεται για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και υποστήριξε ότι έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα ωστόσο με τον Λευκό Οίκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τού εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και του είπε ότι στέλνει στο Κάιρο τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι για να εντείνει τις προσπάθειες άμεσης κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Υπενθυμίζεται πως, μέχρι στιγμής, έχουν αποτύχει όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία.
Για «σφαγή» αμάχων έκανε λόγο και το Κατάρ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ύψωσε πολύ τους τόνους, συγκρίνοντας τη «βαρβαρότητα» των Ισραηλινών με αυτή του Χίτλερ.
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν σήμερα στη Βιέννη και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως στο Παρίσι, όπου οι αρχές είχαν απαγορεύσει την πορεία και ξέσπασαν επεισόδια.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς ανακοίνωσε πως έπιασε αιχμάλωτο έναν Ισραηλινό στρατιώτη, κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Ισραηλινός στρατιώτης Σαούλ Ααρόν είναι στα χέρια των ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κασάμ», δηλαδή της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς,  ανέφερε ο εκπρόσωπός της. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά, με τον στρατό να αναφέρει ότι «ελέγχουν» τους ισχυρισμούς της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.
Οι εξελίξεις της Δευτέρας: 
9.40 Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.
Περισσότερο από το ήμισι των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.
Περί τους 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA.
07.55 Εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα. Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.
07.09 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών».

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: