8.7.14

"Τσουνάμι" φόρων έως το τέλος της χρονιάς...

foroi1Σχεδόν 8 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος και ακινήτων υπολογίζει να βάλει στα ταμεία του το κράτος μέσα στους επόμενους μήνες ως το τέλος της χρονιάς!

Βαρύτατο είναι φέτος το φορτίο για τους πολίτες που...
μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα καλούνται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος, Τέλος Επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, Φόρος πολυτελείας και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή των φορολογουμένων, καθώς αντί να τους διευκολύνει με ορθή κατανομή των προθεσμιών πληρωμής φόρων, επιπλέον καθυστερεί την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στα νοικοκυριά να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Στο ποσό των 8 δισ. που ελπίζει να μπει στα ταμεία του το κράτος θα πρέπει να προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τα έσοδα από τα οποία υπολογίζονται σε άλλο 1 δισ. ευρώ: Δηλαδή κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να «εισφέρουν» στον κρατικό κορβανά ποσό 1,5 δισ. ευρώ.

«Πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προκαλούν μόνο τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων αλλά και ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά την παράταση, η ροή των δηλώσεων βρίσκεται σε οριακό σημείο για την αντοχή του συστήματος taxis, καθώς απομένουν ακόμα προς υποβολή περίπου 1 εκατομμύριο ενώ 450.000 δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά.

Το υπουργείο απηύθυνε νέα έκκληση στους φορολογούμενους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς να σπεύσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα που εκπνέει η προθεσμία να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Σε λειτουργία τέθηκε και η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί προκύπτει ότι αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.300 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 1.928.695 δηλώσεις ή το 41,56% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 2,484 δισ. ευρώ ή 1.288 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το εκκαθαριστικό που εκδίδεται αυτόματα με την ολοκλήρωση της υποβολής της φορολογικής δήλωσης περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωση...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: