2.7.14

Μοιράζουν (πάλι) χρήματα σε φίλους και καναλάρχες...

 
Με πρόχειρους διαγωνισμούς συνολικής δαπάνης πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ (κατά παράβαση της νομοθεσίας) προετοιμάζεται η μετάβαση της ΝΕΡΙΤ στην ψηφιακή εποχή. Μέχρι τότε πάντως το κράτος θα...
πληρώνει τους καναλάρχες της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια η απόφαση του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ περί διεξαγωγής πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια πομπών αναμετάδοσης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η απόφαση αυτή που πάρθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν το (προβληματικό) πέρασμα της Πελοποννήσου στην ψηφιακή εποχή αφορά δαπάνη 200.000 ευρώ συν το ΦΠΑ. Επιπλέον το Δ.Σ. αποφάσισε την διεξαγωγή διαγωνισμού για την μεταφορά του σήματος των ψηφιακών μπουκέτων* σε δορυφόρο (ώστε να γίνεται η λήψη του σήματος στα κέντρα εκπομπής) με προϋπολογισμό ακόμα 200.000€ συν ΦΠΑ. Κι όμως σύμφωνα με την νομοθεσία αυτό είναι παράνομο.

Ας δούμε γιατί: Το δημόσιο το 2010 αναπροσάρμοσε τον κανονισμό δημοσίων δαπανών ορίζοντας νέα όρια για την διεξαγωγή πρόχειρων διαγωνισμών του δημοσίου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 3186 που δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 (κλικ εδώ) για τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι 60.000 ευρώ δύναται να διεξαχθεί πρόχειρος διαγωνισμός (δηλαδή με πρόσκληση για συγκέντρωση προσφορών) ενώ για απευθείας ανάθεση το ποσό πέφτει ακόμα πιο κάτω στα 20.000 ευρώ. Για συμβάσεις άνω των 60.000€ και μέχρι τις 233.000€ οι δημόσιοι φορείς πρέπει να οργανώσουν εθνικό διαγωνισμό, ο οποίος πρέπει να δημοσιευτεί σε δύο ελληνικές εφημερίδες, ενώ για ακόμα μεγαλύτερα ποσά ο διαγωνισμός πρέπει να είναι διεθνής και να δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι όμως η ΝΕΡΙΤ που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να σταματήσει το «πάρτι» της ΕΡΤ προχωράει τώρα σε δύο διαγωνισμούς συνολικής δαπάνης άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ με κλειστές διαδικασίες συγκεντρώνοντας προσφορές από «φίλους».


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Κώστα Εφημερου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: