18.7.14

Σοκ: Δανείζονται και κόβουν τρόφιμα για να ζήσουν...


Άκρως αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Συνολικά ή έρευνα αποτυπώνει...
εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μικρή μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, οι μισθωτοί σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.

Ο περιορισμός των εισοδημάτων για 2 στους 3 τον προηγούμενο χρόνο, μετέβαλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ακόμη και για αυτό το επίπεδο κατανάλωσης, οι μισοί και πλέον μισθωτοί χρειάζονται πρόσθετη ενίσχυση (αναλήψεις καταθέσεων ή/ και δάνειο), αφού δεν επαρκούν τα εισοδήματα τους.

Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής πραγματικότητας αποτελεί και ο σαφής περιορισμός της δυνατότητας διακοπών, τις οποίες θα στερηθεί αυτό το καλοκαίρι το 58% των μισθωτών, 22% περισσότεροι απ’ ότι πριν ένα χρόνο.

Συρρίκνωση εισοδημάτων για 3 στους 4 μισθωτούς

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας τρεις στους τέσσερις μισθωτούς είδαν τα εισοδήματά τους να υποχωρούν τον τελευταίο χρόνο.

Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45 – 54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.

Επίσης ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος. Πρόκειται περισσότερο για μισθωτούς 45 – 54 ετών, γυναίκες, κατοίκους της Αττικής, με κατώτερη μόρφωση και εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα.

«Κόβουν» διακοπές και είδη διατροφής

Ένας στους τρεις μισθωτούς μείωσε τις δαπάνες του στα τρόφιμα, στην εκπαίδευση το 24%, στα καύσιμα το 30%, ενώ στα αναψυκτικά/χυμούς το 43%.

Παράλληλα πάνω από έξι στους δέκα μείωσαν τις δαπάνες τους σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%) και έπιπλα/είδη σπιτιού (63%).

Το 50% των μισθωτών χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.

Τέσσερις στους δέκα θα πάνε διακοπές φέτος

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων φαίνεται να είχε άμεσο αντίκτυπο και στη δυνατότητα των μισθωτών να πάνε διακοπές. Το 38% δηλώνει ότι φέτος θα κάνει διακοπές.

Μέσα σε ένα χρόνο το 22% των μισθωτών έχασε τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές, ενώ, για το 24% όσων θα πάνε, οι διακοπές θα είναι μικρότερες και για το 59% ίσες με εκείνες του προηγούμενου καλοκαιριού.

Περισσότεροι από τους μισούς θα κάνουν διακοπές σε δικό τους ή συγγενικό σπίτι, αφού από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να διαθέσει χρήματα για τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ALCO

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: