7.7.14

Σερβιτόροι σε εργασιακό Μεσαίωνα...

Σερβιτόροι σε εργασιακό Μεσαίωνα 
Χωρίς ένσημα, χωρίς ωράριο, χωρίς δικαιώματα...
Στην κορυφή της λίστας με τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση είναι οι μπάρμεν και οι σερβιτόροι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Κενών Θέσεων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνθήκες εργασίας στον τομέα του μέλλοντος, όμως, φαίνεται πως ...
έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Όπως αναφέρει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι μπάρμεν και οι σερβιτόροι είναι επίσης πρώτοι στη λίστα με τις προσλήψεις για νέους έως 29 ετών σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, μαζί με τις εποχικές εργασίες. Στην Ελλάδα της νεανικής ανεργίας του 60% και του ρεκόρ σφίξεων στον τουρισμό, οι δουλειές σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία, προσωρινές και μη, δεν είναι απλώς μια λύση, αλλά συχνά η μοναδική εργασιακή διέξοδος για τους νέους.

Ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, χρωστούμενα μεροκάματα, εξοντωτικά ωράρια που αλλάζουν απροειδοποίητα τελευταία στιγμή, πάνε πακέτο με το πιο περιζήτητο επάγγελμα της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ο παραδοσιακός συνδικαλισμός έχει εξαιρετικά μικρή απήχηση –ειδικά στον τομέα του επισιτισμού- καθώς λιγότερο από το 5% των ασφαλισμένων εργαζόμενων σε μπαρ και εστιατόρια στην Αττική είναι εγγεγραμμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού.

«Δουλεύω δύο χρόνια, τα πρώτα ένσημα μου τα κόλλησαν μετά από ένα χρόνο. Το αφεντικό ασφάλιζε το προσωπικό ως το 2012. Μετά σταμάτησε. Πλέον, μόνο και μόνο για να μην τον πιάσει η Επιθεώρηση Εργασίας, κολλάει στον καθένα μας από 9 ένσημα το μήνα –φαίνεται σα να δουλεύουμε μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα», δηλώνει, μεταξύ άλλων στην εφημερίδα, ο 21χρονος Δημήτρης, ο οποίος είναι σερβιτόρος σε καφετέρια στο Μαρούσι.

«Είμαι από τους τυχερούς, που έχουμε τα "καλά" μεροκάματα. Παίρνω 40 ευρώ για δουλειά από τις 17:30 το απόγευμα ως τα χαράματα. Τον τελευταίο όμως ενάμιση χρόνο το μεροκάματο έχει πέσει στα 30 ευρώ. Στους παλιούς που παίρνουμε ακόμα 40 ευρώ, μας μείωσε τα μεροκάματα. Υπό κανονικές συνθήκες δουλεύουμε 9 ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να ξεπεράσει το 10ωρο. Δεν υπάρχουν σταθερά ωράρια. Μπορεί να σε ειδοποιήσουν να έρθεις για δουλειά και μισή ώρα νωρίτερα […] Μας κολλάει ένσημα δύο ημερών τη βδομάδα, όσες μέρες κι αν δουλεύουμε», αναφέρει ο 26χρονος Σήφης, που εργάζεται ως σερβιτόρος σε μεζεδοπωλείο στο Γκάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: