28.7.14

48 ώρες χωρίζουν την Αργεντινή από την τεχνική χρεοκοπία...

argentini
Δύο μόλις ημέρες υπολείπονται για την εκπνοή της περιόδου χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της και οι διαπραγματεύσεις της με τα κερδοσκοπικά hedge funds-γύπες, που αρνήθηκαν το...
«κούρεμα» των απαιτήσεών τους, δεν φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.
Τα δύο μέρη συναντήθηκαν παρουσία διαμεσολαβητή που έχει επιλέξει η αμερικανική Δικαιοσύνη για μία ώρα την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Αργεντινής επέστρεψε στο Μπουένος Αϊρες προκειμένου να λάβει οδηγίες από την κυβέρνηση Κίρχνερ.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και το ενδεχόμενο μιας τεχνικής χρεοκοπίας δείχνει όλο και πιο πιθανό πια.
Η αμερικανική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους επενδυτές-γύπες παράλληλα με τις πληρωμές που καταβάλλει προς τους κατόχους του αναδιαρθρωμένου χρέους της.
Στα τέλη Ιουνίου και μπροστά στην άρνηση του Μπουένος Αϊρες μπλόκαρε τις πληρωμές του κουπονιού των ομολόγων προς τους επενδυτές που είχαν αποδεχτεί κούρεμα των απαιτήσεών τους.
Η μη αποπληρωμή σηματοδοτεί μετά από μια περίοδο χάριτος 30 ημερών την τεχνική χρεοκοπία. Το Μπουένος Αϊρες διαμηνύει ότι αν καταβάλει στους «γύπες» το σύνολο των οφειλομένων (1,33 δισ. δολάρια), τότε και οι υπόλοιποι πιστωτές της θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση.
Η υπόθεση δεν αφορά βέβαια μόνο την Αργεντινή αλλά όλες τις χώρες που έχουν χρέη και θέλουν να τα αναδιαρθρώσουν προκειμένου να ορθοποδήσουν. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης επιχειρούν τη δημιουργία ενός δεδικασμένου υπέρ των ληστρικών ιδρυμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα καταστήσει παντελώς αδύνατη στο μέλλον οποιαδήποτε στάση πληρωμών, κούρεμα ή αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: