3.7.14

Ο μαγικός αριθμός 120...



Το μαγικό αριθμό 120, προκειμένου να πιεστεί πολιτικά και κοινωνικά η κυβέρνηση στο θέμα της μικρής ΔΕΗ επιζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ παράλληλα η συγκέντρωση των 120 υπογραφών φέρνει πιο κοντά το...
μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεπώς πιο μπροστά τις κάλπες.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά άμεσα, πιθανόν και σήμερα, τις επαφές με τους επικεφαλής του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών, ώστε να συγκεντρωθούν οι υπογραφές που θα απαιτούν το άνοιγμα της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σε δύσκολη θέση τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (σημειωτέον πως εξαιρείται από την πρόσκληση η Χρυσή Αυγή), που δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με τους εργαζόμενους ή να εμφανίζονται ότι απορρίπτουν ένα βασικό θέμα δημοκρατίας, όπως είναι το δημοψήφισμα.

Τι θα πράξει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του θέτει διαφορετικό πλαίσιο στο δημοψήφισμα από ότι ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το ΚΚΕ υποστηρίζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το πλαίσιο που θέτει το ίδιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη μικρή ΔΕΗ.

Ο Περισσός εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια «υγειονομική ζώνη» που το προστατεύει από τις πιέσεις της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ταυτόχρονα να το φέρει σε αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους.

Ωστόσο δεν διευκρινίζει αν θα υπογράψει για το άνοιγμα της ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου εκεί να τεθούν τα θέματα που προκύπτουν από την πρόταση για δημοψήφισμα, μεταξύ των οποίων και του περιεχομένου του δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Κατ’ αρχήν θετική εμφανίζεται η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, με τον Φώτη Κουβέλη να αντιμετωπίζει διλήμματα στο εσωτερικό του κόμματός του από τυχόν ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον έχει τι θα πράξουν και οι ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο να κρατά στάση αναμονής, αλλά δύσκολα να μπορεί ν αποφύγει τη συμμετοχή του στην πρόταση της Κουμουνδούρου.

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει ακόμα τι θα πράξουν βουλευτές που τυπικά ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και αν θα υπογράψουν, αν ο Φώτης Κουβέλης πει ναι στην πρωτοβουλία.

Από πού αναζητούνται οι βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και συνεπώς αναζητά για την ευόδωση της πρωτοβουλίας του άλλους 49.

Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12.

Αν συμφωνήσουν τα κόμματα αυτά, που στο σύνολό τους διαθέτουν 38 βουλευτές, αναζητούνται 11 ακόμη από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 23, με τους 17 να ανήκουν στην ομάδα των «ανεξάρτητων δημοκρατικών βουλευτών» και τους υπόλοιπους 6 να μην ανήκουν σε καμιά ομάδα.

Εκτιμάται πως Θόδωρος Παραστρατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, πιθανόν Μάρκος Μπόλαρης και Πάρης Μουτσινάς θα υπογράψουν την πρωτοβουλία, όπως και ο Νίκος Νικολόπουλος που πρόσφατα παραβρέθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τιτάνια.

Άγνωστο τι θα πράξουν οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Βασίλης Καπερνάρος, η Μίκα Ιατρίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Γιώργος Νταβρής, ο Γιώργος Κασαπίδης, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Γιάννης Κουράκος, ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο αριθμός 120

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει η Χρυσή Αυγή που διαθέτει 16 βουλευτές .

Με δεδομένο ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συγκέντρωση ακόμα και 104 υπογραφών βουλευτών στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πολύ πιθανή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον αν οι υπογραφές που συγκεντρωθούν φτάσουν τον αριθμό των 120.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: