31.5.14

To ΔΝΤ ζητεί επιπλέον μέτρα...

 
Την ανάγκη για επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους επισήμανε το ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε την Παρασκευή την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς τη χώρα, στην πέμπτη αξιολόγηση του για την πορεία της Ελλάδας. Παράλληλα, διαπίστωσε σημαντική ...
πρόοδο στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικού κενού 7 δισ. ευρώ.
«Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση των 3,41 δισ. ευρώ.
 
Ο κ. Σινοχάρα ανέφερε ότι «το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι υψηλότερο από τον στόχο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει από το πιο αδύναμο στο πιο ισχυρό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο στην Ευρωζώνη, σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν μια σειρά από προκλήσεις για να επιτευχθεί οριστικά η σταθεροποίηση και να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης».
 
Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
 
Μέτρα για επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει πως  «είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού δίχτυ ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι αρχές να συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».
 
Αδύναμη απόδοση του εξαγωγικού τομέα, μισθοί και ανταγωνιστικότητα
 
Σε άλλο σημείο της έκθεσης, επισημαίνεται ότι «παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».
 
Τα κόκκινα δάνεια
 
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιούνται ώστε μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί το συντομότερο. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».
 
Στουρνάρας:  Κάνουν λάθος στους υπολογισμούς
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας  ενημέρωσε τον  πρωθυπουργό για την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ. 
 
Αναφερόμενος στα περί δημοσιονομικού κενού είπε: «άκουσα ορισμένους να μιλάνε για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε: «Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πριν από μερικό καιρό, όταν είχε βγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αθροίζουν αριθμούς που δεν αθροίζονται διότι είναι σωρευτικοί. Δεν υπάρχει μέσα τέτοιο νούμερο για 7 δισ., έχουν κάνει λάθος. Αθροίζουν νούμερα τα οποία είναι σωρευτικά» .
 
Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση για φρένο από την έκθεση του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων, ανέφερε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2015, για την επόμενη έκθεση.
 
«Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Για το ενδεχόμενο παράτασης της έκτακτης εισφοράς, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Να το δούμε. Μην ξεχνάτε ότι και πέρυσι μιλούσανε για δημοσιονομικό κενό και τελικά είχαμε δημοσιονομικό πλεόνασμα».
 
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: