31.5.14

Έρχεται στην Ελλάδα ο Κινέζος Πρωθυπουργός...

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 19-21 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός της Κίνας.

Ο κ. Λι Κεκιάνγκ έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό την...
αναζήτηση επενδύσεων και την τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Θα συνοδεύεται από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι η μεγαλύτερη κινεζική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων και συνεργασιών με ελληνικές εταιρίες. Γνωστό είναι, άλλωστε, το κινεζικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για την απόκτηση στον Πειραιά του 67% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ανώνυμης εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρηματολογούν στις συνομιλίες τους με Κινέζους αξιωματούχους ότι το επιτυχημένο παράδειγμα της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνεργασία στον επενδυτικό τομέα, καθώς η Ελλάδα - με τη στρατηγική της θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την εγγύτητά της στη διώρυγα του Σουέζ- διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί η βασική πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων, επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Κινέζοι οι οποίοι με τις κινήσεις τους δείχνουν σοβαρότητα και αποφασιστικότητα έχοντας αποδείξει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενδιαφέρονται για την απόκτηση του ελέγχου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η κινεζική «Friedmann Pacific Asset Management Limited and Shenzhen Airport Co Ltd», δηλαδή η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της πόλης του Σενζέν από κοινού με την κινεζική κρατική εταιρεία που κατέχει το αεροδρόμιο της πόλης, διεκδικούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέλοντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε μείζον σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.

Το 2010, οι Κινέζοι που ταξίδευαν στο εξωτερικό το 2010 ήταν μόλις 3,8 εκατομμύρια. Μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια. Για τον ελληνικό τουρισμό, η Κίνα θεωρείται η αγορά του μέλλοντος. Προϋπόθεση για την προσέλκυση Κινέζων είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων συμμαχιών στον τομέα των αερογραμμών και η δημιουργία της υποδομής που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών για υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία και πραγματοποίηση καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας. Ηδη τα μηνύματα για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού με επισκέπτες από την αχανή αγορά της Κίνας είναι ενθαρρυντικά.

Για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών, η Ελλάδα εργάζεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεκδικώντας να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων.

Η κινεζική εταιρεία China State Grid είναι μεταξύ των υποψηφίων για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να περάσει στο β'γύρο του διαγωνισμού όπου θα κληθεί να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 66% της εταρείας.

Στο Ελληνικό, η κινεζική εταιρεία Fosun συμμετέχει στο κονσόρτσιουμτων εταιρειών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, εκτός από την Αθήνα θα μεταβεί και στην Κρήτη. Η Αθήνα δίνει βαρύνουσα σημασία στη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και στην αύξηση των εξαγωγών βασικών ελληνικών προϊόντων, όπως λάδι, μάρμαρα, γουναρικά, κρασί. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας προσβλέπει στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας για την ανάπτυξη και για την έρευνα και τεχνολογία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αντώνη Σαμαρά με τον Λι Κεκιάνγκ, η Ελλάδα και η Κίνα θα συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την υπογραφή σχετικού μνημονίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα διοργανωθεί και forum με θέμα τη θαλάσσια συνεργασία, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: