31.5.14

Προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ο Σαχινίδης...



Υπό όρους…
 Ανοιχτά πλέον συζητείται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, περί...
επανατοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ και προγραμματικής συμφωνίας που θα έδιναν μία τέτοια δυνατότητα. Υποστηρίζοντας περίπου ότι δεν υπάρχουν αντιμνημονιακές δυνάμεις για να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Σαχινίδης κάλεσε –μιλώντας στον Σκάι- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσει τις απόψεις του περί μη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει χάσει και στις επόμενες εκλογές μπορεί και να μην είναι μέσα στη Βουλή. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται με ένα ποσοστό το οποίο είναι κάτω από το 3% με το οποίο δεν μπαίνεις μέσα στη Βουλή. Άρα, με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή, η οποία βελτίωσε τις επιδόσεις της, δεν βλέπω κάποια άλλη πολιτική δύναμη με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί», είπε, υπονοώντας ασφαλώς ότι ούτε με την Χρυσή Αυγή θα συνεργαζόταν.
Υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία δεν είναι εν λευκώ επιταγή, αλλά προϋποθέτει συμφωνία στις βασικές στοχεύσεις, αναρωτήθηκε αν για παράδειγμα θα μπορούσαν να κάτσουν να συζητήσουν πάνω σε δύο μείζονα προβλήματα, αυτά της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Θύμισε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου είχε προτείνει συνεργασία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις από το 2010, όταν ακόμα ο πρωθυπουργός ήταν παντοδύναμος, έχοντας εκλεγεί με 44% και διαθέτοντας κοινοβουλευτική δύναμη 160 βουλευτών.
«Εάν γίνει μία επαναξιολόγηση και μία επανατοποθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είχαμε ακούσει τον κ.Τσίπρα να αποκαλεί τον κ.Παπανρέου ‘Πινοσέτ’, να βρίζει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τον κ.Βενιζέλο, εάν λοιπόν γίνει μία επαναξιολόγηση και τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και καθίσουμε κάτω και έχουμε μία προγραμματική συμφωνία ως προς ορισμένα βασικά ζητήματα, μπορεί …να υπάρξει συνεργασία», είπε.
Παρατήρησε άλλωστε ότι σε όλη την Ευρώπη, τα κόμματα πριν από τις εκλογές καταθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, περιγράφοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συνεργάζονταν, διαβλέποντας ότι δεν πρόκειται να σχηματίσουν μονοκομματική κυβέρνηση. Αναρωτήθηκε λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να στείλει ένα τέτοιο ξεκάθαρο μήνυμα για τις μελλοντικές του συνεργασίες.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε συναντήσεις του με επενδυτές, τους ρωτά αν έχουν μιλήσει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία διαβεβαιώνουν τους επενδυτές πως επειδή δεν θα πάρουν εντολή να σχηματίσουν μονοκομματική κυβέρνηση, αυτά που θα υλοποιήσουν θα είναι το αποτέλεσμα σύνθεσης που θα προκύψει από την κυβέρνηση συνεργασίας. «Άρα, στους επενδυτές το λένε. Εδώ, στους Έλληνες, γιατί δεν το λένε; Γιατί δεν λένε δημόσια και στους Έλληνες αυτά που λένε στους ξένους επενδυτές; ‘Ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε προγραμματική συμφωνία και προγραμματική συζήτηση;’», ρώτησε. Και περιμένει απάντηση…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: