31.5.14

Τους (Τζιτζι)κώστησε!...

Η ανυπαρξία στρατηγικής, οι κινήσεις πανικού μετά την πρώτη Κυριακή και η αδυναμία Σαμαρά να επικοινωνήσει με το εκλογικό σώμα λόγω των εκβιαστικών διλημμάτων οδήγησαν τη Ν.Δ. σε...
μεγάλη ήττα μεν, αλλά διαχειρίσιμη, σύμφωνα με το Μαξίμου. Ακόμη και στα παραδοσιακά "κάστρα" της η Ν.Δ. υπέστη βαρύτατες απώλειες. Μέχρι και στη γενέτειρα του Αντώνη Σαμαρά, τη Μεσσηνία, έχασε πάνω από 10%, ενώ έπεσε και το κάστρο τής Α’ Αθηνών.

Ο Σαμαράς είναι προσωπικά ηττημένος διότι αφενός με τις επιλογές του σε δήμους και περιφέρειες - κλειδιά δεν κατάφερε να «σπρώξει» τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο και αφετέρου η Ν.Δ. έχασε από την εκλογική δύναμη του Ιουνίου του 2012 σχεδόν 7 μονάδες. Σχεδόν το 10% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., σύμφωνα με τα exit polls, δεν «υπάκουσε» στο τρομοκρατικό δίλημμα Σαμαρά περί χάους και αστάθειας και στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το 25% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Περίπου 300.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. και της Ελιάς ψήφισαν Αλέξη Τσίπρα. Η Ν.Δ. πρώτευσε σε μόλις 20 εκλογικές περιφέρειες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε 34 (στην Ξάνθη και τη Ροδόπη ήλθε πρώτο το μειονοτικό κόμμα).

Πάντως, κοινό χαρακτηριστικό των 11 «κάστρων» του ΣΥΡΙΖΑ ανά την επικράτεια είναι ότι αποτελούσαν προνομιακές περιοχές για το ΠΑΣΟΚ, όπου κυριαρχούσε με υψηλά ποσοστά, όπως είναι η Β’ Αθηνών και η Β’ Πειραιά, η Αχαΐα και εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης.

Πτώση

Ακόμα και στις εκλογικές περιφέρειες όπου η Ν.Δ. συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της η πτώση που καταγράφεται είναι αξιοσημείωτη: Λακωνία με 32,01% (από 40,99% το 2012), Καστοριά με 31,73 % (από 39,12%), Μεσσηνία με 31,75% (από 41,59%), Ευρυτανία με 30,11% (από 38,82%), Χίος με 30,69 % (από 34,18%), Έβρος με 31,69% (από 39,82%), Τρίκαλα με 28,56% (από 33,47%), Χαλκιδική με 28,31% (από 34,9%), Σέρρες με 28,91% (από 40,14%). Ήταν επίσης πρώτη στα Δωδεκάνησα και σε Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Γρεβενά, Φωκίδα, Αρκαδία, Αργολίδα.

Το κυβερνών κόμμα έχασε το 6,34% της δύναμής του στην Α’ Αθηνών, στον παραδοσιακά «γαλάζιο» Δήμο Αθηναίων με 24,6%, έναντι 31% το 2012, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Ν.Δ. δεν μπαίνει υποψήφιός της στον δεύτερο γύρο. Στη Β’ Αθηνών καταγράφει σημαντικές απώλειες στη δύναμή της σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, αλλά δείχνει σημάδια αντοχής.

Όμως σε παραδοσιακά «γαλάζια άβατα» στα βόρεια προάστια υπήρξε πρόβλημα, καθώς στην Κηφισιά, στου Παπάγου και σε Φιλοθέη - Ψυχικό η Ν.Δ. «μαυρίστηκε». Η Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών έπεσε 5,1% και πήρε 21,12% (μείον 64.757 ψηφοφόρους). Τη μεγαλύτερη απώλεια την έχει στον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού, όπου έχασε το 8,54% της εκλογικής της δύναμης, στην Κηφισιά 7,46%, στον Δήμο Παπάγου 8,22%.
Πτώση και στις δύο εκλογικές περιφέρειες του Πειραιά κατέγραψε η Ν.Δ. Στην Α’ Πειραιώς ήλθε δεύτερη με 23,9%, μειωμένο κατά 5,76%, ενώ στη Β’ Πειραιώς ήλθε επίσης δεύτερη με 14,8% (από 36,3% το 2012). Πάντως, στα νησιά της περιφέρειας διατήρησε την πρώτη θέση, με σημαντική μείωση της δύναμής της.

Στον Δήμο Πειραιά συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό της σε όλη την Περιφέρεια (22,80%). Οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής (πρώην υπόλοιπο) αγγίζουν το 5,88%. Τις χειρότερες επιδόσεις της καταγράφει σε Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη με πτώση 8,5%, Διόνυσο με μείωση 7,41%, Μαραθώνα με απώλειες 8,1%, Ραφήνα - Πικέρμι με πτώση 7,13%, Κορωπί με μείωση 7,45%, Μαρκόπουλο μείον 7,53% και Ωρωπό μείον 7,37%.

Προσωπικές επιλογές

Η αποτυχία να περάσουν στον δεύτερο γύρο Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος στην Αθήνα και την Αττική, αντίστοιχα, χρεώνεται στον ίδιο τον Σαμαρά, ενώ και η αποτυχία της εκλογής Σγουρού στην περιφέρεια στον δεύτερο γύρο χρεώνεται στη Ν.Δ. και τις προσωπικές επιλογές Σαμαρά.

Πολλοί υπουργοί, που αρχικά είχαν βγει και είχαν στηρίξει τον Σγουρό, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης, θεωρούν ότι για την αποτυχία Σγουρού ευθύνεται το Μαξίμου, που έβαλε τον Μιχελάκη να τον χτυπήσει σκληρά λίγο πριν από την ανακοίνωση για τον Κουμουτσάκο. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι και το σύστημα Μαρινάκη - Μώραλη πριμοδότησε τη Δούρου στον δεύτερο γύρο και αναμένουν από τον Σαμαρά να αποκεφαλίσει τον υπουργό Παιδείας που διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τις επιλογές του κόμματος.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μάλιστα, το βράδυ μετά την εκλογή Μώραλη πήγε και έκανε δηλώσεις στο εκλογικό κέντρο του. Εκτός από την επικράτηση του... Θρύλου στον Πειραιά, καταγράφηκε νίκη της Κεντροαριστεράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ η Ν.Δ. δεν έχει δήμαρχο σε κανέναν από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Στη Λάρισα δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 54,47% στον δεύτερο γύρο ο Απόστολος Καλογιάννης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος της Ν.Δ. Κ. Τζανακούλης αποκλείστηκε από την πρώτη Κυριακή. Στη Σπάρτη έχασε τον δήμο από αριστερό υποψήφιο, ενώ στην Κέρκυρα ο υποψήφιος που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Νικολούζος εξελέγη.

Στην Αττική η Ν.Δ. έχασε δήμους - κλειδιά σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στην Αγία Παρασκευή με τον Γ. Σταθόπουλο κόντρα στον προερχόμενο από τη Ν.Δ. Β. Ζορμπά, στο Χαλάνδρι ο Σ. Ρούσσος κόντρα στον νυν «γαλάζιο» δήμαρχο Γ. Κουράση, στον Βύρωνα ο Άκης Κατωπόδης κόντρα στον «γαλάζιο» Χρ. Γώγο και στου Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη με αντίπαλο τον «γαλάζιο» Π. Αγγελόπουλο. Στα Ανώγεια για μία ψήφο εξελέγη ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Καλλέργης...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: