31.5.14

Κρίθηκε η τύχη της μικρής Μαρίας...

Στο Χαμόγελο του Παιδιού η επιμέλεια της μικρής Μαρίας
Κρίθηκε η τύχη της μικρής Μαρίας, η οποία είχε εντοπιστεί σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα καθώς, το τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας του Πρωτοδικείου Λάρισας, αποφάσισε να δώσει την επιμέλειά της στο...
«Χαμόγελο του Παιδιού», από το οποίο ήδη φιλοξενείται όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε χθες, το δικαστήριο έκανε δεκτή τη αίτηση του εισαγγελέα να δοθεί η επιμέλεια στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αφαίρεσε την επιμέλεια από τους δυο Ρομά από τα Φάρσαλα που εμφανιζόταν ως γονείς του παιδιού και απέρριψε την κύρια παρέμβαση της Κρατικής Υπηρεσίας του Παιδιού της Βουλγαρίας που ζητούσε επίσης να αναλάβει την επιμέλειά του, με το σκεπτικό ότι οι βιολογικοί γονείς του παιδιού είναι Βούλγαροι.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι αφαιρείται από τους Ελευθερία Δημοπούλου και Χρήστο Σαλή, «η άσκηση του συνόλου επιμέλειας του προσώπου του ανηλίκου θήλεος, με το όνομα "Μαρία", που γεννήθηκε στη Λαμία την 31-1-2009 και διαμένει στις εγκαταστάσεις του συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Το Χαμόγελο του Παιδιού"». Και, «αναθέτει την άσκηση του συνόλου της επιμέλειας της ως άνω ανήλικης, στο σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Το Χαμόγελο του Παιδιού"».
Αναφορικά με την απόρριψη του βουλγαρικού αιτήματος, στην απόφαση του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Δεν κρίνεται υπέρτερο του συμφέροντος του ανηλίκου, να μη διαταραχθεί η ψυχοσωματική του ανάπτυξη, με την εκ νέου αλλαγή περιβάλλοντος, δεδομένης δε της ηλικίας του (πέντε ετών), η οποία θα του δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ένταση, καθώς θα κληθεί να εκπαιδευτεί σε μία άλλη γλώσσα και να ενταχθεί σε διαφορετικές κοινωνικές δομές. Σημειώνεται, δε, ότι η φερόμενη φυσική του οικογένεια στη Βουλγαρία, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια επικοινωνίας ή αναζήτησης της ανήλικης Μαρίας από τη γέννησή της ακόμα, οπότε δεν συντρέχει περίπτωση συνένωσή της με την οικογένειά της, επιχείρημα άλλωστε το οποίο δεν επικαλείται και η κυρίως παρεμβαίνουσα…».
Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση της υπόθεσης έγινε στις 18 Μαρτίου 2014 ενώ η μικρή Μαρία εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα και η περίπτωσή της προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

  ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: