31.5.14

Θάνος Μωραΐτης: «Όλα από την αρχή στο ιδρυτικό συνέδριο»...



Δήλωση του Θάνου Μωραΐτη στην εφημερίδα «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ» για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Η δήλωση έχει ...
ως εξής:
«Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει δυο όψεις: Από τη μια το ΠΑΣΟΚ συγκράτησε οριακά δυνάμεις από την άλλη όμως υπέστη τρίτη διαδοχική ήττα και καθίζηση, χάνοντας σχεδόν το 40% των εκλογικών του δυνάμεων.  Οι συγκρίσεις με όρους «δημοσκοπικής δημοκρατίας» φυσικά δεν έχουν καμία θέση σε πολιτική συζήτηση.
Το αποτέλεσμα της Κυριακής ανήκει στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που αγωνιά. Μας ψήφισε γιατί του δεσμευτήκαμε ότι από την Δευτέρα  θα τα αλλάξουμε όλα, δίνοντάς μας μια τελευταία ευκαιρία. Δεν μας θέλει απλά και μόνο το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης.
Η κεντροαριστερά είτε θα υπάρξει με πολιτικούς και κινηματικούς  όρους  είτε θα στηθεί ως παρωδία, δεκανίκι της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες, εμμονές και αξιώματα
Έχω εκφράσει την άποψη – και επιμένω -ότι απαιτείται ένα ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει και δεν θα λειτουργήσει ως κομπάρσος, συνομιλητής παραγοντίσκων και πολιτικών σχημάτων – σφραγίδα.
Ένα συνέδριο με ένα ευρύ πολίτικο προσκλητήριο, χωρίς αποκλεισμούς, ακόμα και προς όσους έχουμε διαφωνήσει τα τελευταία χρόνια. Η περιχαράκωση εξυπηρετεί μόνο ανώφελους, απολίτικους και προσωπικούς εγωισμούς.
Ένα συνέδριο όπου θα αναδείξουμε, μακριά από τακτικισμούς, ένα προοδευτικό σχέδιο για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Ένα συνέδριο στο οποίο θα τεθούν όλα από την αρχή.
Για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση ενός πραγματικά προοδευτικού ιδεολογικού μετώπου.
Το ιστορικό χρέος όλων είναι να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, ώστε να δώσουμε μια ευκαιρία να λειτουργήσουν τα ιστορικά αντανακλαστικά ενός πολιτικού ακροατηρίου που δεν βολεύεται με την επιβολή ενός ανιστόρητου δίπολου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: