31.5.14

Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μέτρα λιτότητας...


Το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣΔ) της Πορτογαλίας ακύρωσε το βράδυ της Παρασκευής πολλά μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 και η κεντροδεξιά κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητα για τη συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.
Η...
απόφαση αυτή ελήφθη δύο εβδομάδες αφού η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης.

Το δικαστήριο απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση, όπως οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές υψηλότερες από 675 ευρώ.

Η απόφαση των δικαστών σε ό,τι αφορά το μέτρο αυτό ειδικά πάντως δεν έχει «αναδρομική» ισχύ, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΔ Ζουακίμ Σόουζα Ριμπέιρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Οι δικαστές απέρριψαν επίσης ένα μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας αντίστοιχα και ένα μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πάντως δεν ακύρωσε το μέτρο το οποίο προέβλεπε την επιβολή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.

Η Πορτογαλία, η οποία τελούσε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης πριν από τρία χρόνια, βγήκε από το πρόγραμμά στις 17 Μαΐου.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση παρ' όλ' αυτά παραμένει δεσμευμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που εφαρμόζει.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: