31.5.14

Θα τον κάνει να ζητήσει συγγνώμη...

Απίστευτο παρασκήνιο, προσωπικές συγκρούσεις και κτυπήματα κάτω από τη μέση ακολούθησαν της παρέμβασης που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, με διαρροές στον Τύπο, όταν απαντώντας στα στελέχη της Ν.Δ. που...
του απέδιδαν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική ήττα της Ν.Δ. έλεγε σε συνεργάτες του «δεν θα γίνω σάκος του μποξ, δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το έργο μου» και έβαλε τους συνεργάτες του να «διαρρέουν» ότι δεν επιθυμούσε, πλέον, να παραμείνει υπό αυτές τις συνθήκες (δηλαδή, τη σκληρή κριτική των στελεχών και των βουλευτών της Ν.Δ.) στη θέση του.

«Θα τον κάνω να μου ζητήσει συγγνώμη» φέρεται να ήταν η πρώτη αντίδραση για την ενέργεια του Γ. Στουρνάρα εκ μέρους του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος, ενώ είχε ήδη να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες μιας ευρείας εκλογικής ήττας, έβλεπε τον κορυφαίο του υπουργό αλλά και έναν εκ των στενότερων συνεργατών του να κάνει προσωπικό παιχνίδι μέσω του Τύπου και επί της ουσίας να δημιουργεί μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα.

Το παρασκήνιο που ακολούθησε ήταν κινηματογραφικής έμπνευσης και εκτέλεσης. Με εντολή πρωθυπουργού το επιτελείο του Μαξίμου ανέλαβε δράση, δημοσιεύοντας, εκ μέρους του κ. Στουρνάρα αλλά στην πραγματικότητα εν αγνοία του, τη διάψευση των λεγομένων του υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, έφυγε εντολή από το Μαξίμου προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για να ετοιμαστεί διάψευση των διαρροών του κ. Στουρνάρα, διάψευση την οποία ανέλαβαν να ετοιμάσουν από κοινού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Αντώνη Σκυλλάκο!


Αμφότεροι είχαν, πάντως, την... ευγένεια να γνωστοποιήσουν στους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών το περιεχόμενο της διάψευσης, πριν την ανεβάσουν στην ιστοδελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, από τους συνεργάτες του δηλαδή, ο κ. Στουρνάρας έμαθε τη διάψευση που δημοσίευσε το ΑΠΕ.

Λίγη ώρα μετά, το επιτελείο του Μαξίμου έκρινε σκόπιμο να ετοιμάσει, πάντως, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κείμενο διάψευσης, το οποίο ανέβηκε, έπειτα από νέα εντολή του κ. Κεδίκογλου, προς τη Γενική Διεύθυνση του ΑΠΕ. Η διαφορά σε σχέση με το πρώτο κείμενο της διάψευσης ήταν ότι αμέσως μετά την έγκριση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το κείμενο διαβιβάστηκε -πριν δημοσιευτεί- και στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να... γνωρίζει, ως υπουργός, τι διαψεύδει και γιατί!

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε στο Μαξίμου για τον κ. Στουρνάρα ότι στο δεύτερο και πιο αναλυτικό κείμενο της διάψευσης έγιναν και άλλες παρεμβάσεις, αφού το διάβασε ο υπουργός Οικονομικών. Ειδικότερα, η φερόμενη ως αναφορά του υπουργού «κριτική πάντα γίνεται από κομματικά στελέχη της Ν.Δ., αλλά μερικές φορές είναι άδικη», έπειτα από την παρέμβαση του κ. Κεδίκογλου έγινε «κριτική πάντα γίνεται αλλά μερικές φορές είναι άδικη». Ταυτόχρονα, με εντολή του Μαξίμου απ' το κείμενο αφαιρέθηκε η παράγραφος που έκανε αναφορά σε ενδεχόμενη μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Την τελευταία πράξη του έργου την είδαμε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ενώπιον του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών, του νέου προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ο υπουργός Οικονομικών, παρά τις διαψεύσεις, επιβεβαίωσε ότι οι αρχικές διαρροές περί πρόθεσης παραίτησης ήταν απολύτως πραγματικές και έγιναν από τον ίδιο με τη φράση «λυπάμαι που μία ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις».

Απ' το βήμα του ΣΕΒ, ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμα ότι δεν είναι πολιτικός και δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει τη θέση μάχης για την οικονομία ούτε για ένα δευτερόλεπτο, το ζήτημα όμως τώρα είναι αν έπειτα απ' όλα αυτά, η σχέση πρωθυπουργού - υπουργού Οικονομικών είναι τέτοια που θα διατηρήσει τον κ. Στουρνάρα στη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Οπως επίσης μείζον ζήτημα, δημοκρατίας και λειτουργίας της κυβέρνησης, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Μαξίμου σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «φροντίζουν» για την πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: