31.5.14

«Φρούριο» η πλατεία Ταξίμ για την επέτειο των διαδηλώσεων...

Κωνσταντινούπολη: «Φρούριο» η πλατεία Ταξίμ για την επέτειο των διαδηλώσεων

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για το πάρκο Γκεζί, που πήραν διαστάσεις εξέγερσης ταράζοντας την πολιτική ζωή της χώρας.

Την παραμονή της επετείου ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιεί τους νέους να μην...
συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, στις οποίες καλεί το «Κίνημα Ταξίμ». Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μιλώντας την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Ένα χρόνο μετά, οργανώσεις καλούν σε διαδηλώσεις, αλλά εσείς, η νεολαία της Τουρκίας δεν πρέπει να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές οργανώσεις» που «χειραγωγούν ηθικά και οικονομικά την αδύναμη νεολαία με στόχο να τεθεί σε κίνδυνο η ενότητα και η οικονομία μας». Σε επιφυλακή βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ κανόνια νερού αναμένεται να αναπτυχθούν στην πλατεία Ταξίμ.

Το «Κίνημα Ταξίμ» καλεί τους πολίτες να βγουν στην πλατεία της Κωνσταντινούπολη και στους δρόμους των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας για να διαδηλώσουν. Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν επίσης στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αντιόχεια.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις διαδηλώσεις, οι οποίες πήραν διαστάσεις εξέγερσης, είχε εκθέσει τον Ερντογάν στο εξωτερικό και είχε ξεθάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βγήκε όρθιος, με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα να αποδεικνύουν την απήχηση που διατηρεί το ΑΚΡ εν όψει και της ανάδειξης του νέου προέδρου.

Τμήμα της τουρκικής κοινωνίας όμως παραμένει εχθρικό απέναντί του, και η ένταση αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία -οι οποίες δυστυχώς δεν λείπουν. Ο θάνατος προ μηνών του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν είχε πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων, ενώ η οργή για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη Σόμα έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: