31.5.14

Παραμονή Κουβέλη και "αλλαγή πλεύσης"

Μήνυμα στον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του έστειλαν χθες τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ στην κοινή τους πρώτη κομματική συνεδρίαση μετά τις εκλογές, με το θέμα τώρα να...
παραπέμπεται στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν κυρίως τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος, ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του κόμματος, θέματα που μέλλουν να συζητηθούν αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το επόμενο Σάββατο.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, η οποία και κρίνεται αναγκαία με μεγάλη μερίδα του κόμματος πάντως να την συνδέει με μία προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Άλλα στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι δύο βουλευτές που απείχαν από τη χθεσινή συνεδρίαση, Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του διαλόγου με τους όμορους πολιτικά όρους, όπως η Ελιά, το Ποτάμι κ.α., με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στη φάση που βρίσκεται η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να βάζει όρους στη συζήτηση.

Για μια «μπερδεμένη πρόταση» που «θέλει μετάφραση» μίλησε αργότερα στο κεντρικό δελτίο του Mega o Γρηγόρης Ψαριανός, εξηγώντας ότι θα ήταν πολύ πιο απλό να είχαν συμμετάσχει εδώ και μήνες στον διάλογο για την Κεντροαριστερά, και εκφράζοντας τον φόβο του ότι μία πρόταση που συνδέει τον διάλογο αυτό με την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει στην αφομοίωση του κόμματος από τον τελευταίο.

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των δύο κομματικών οργάνων στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης είχε εκφράσει την άποψη ότι «υπάρχει περιθώριο να ανακάμψει το κόμμα», ανάγοντας μάλιστα την ΚΟ του σε «εργαλείο» προς αυτή την προσπάθεια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάντως, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με βουλευτές να ζητούν την ανάληψη ευθυνών για την εκλογική ήττα και από στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Για «γερασμένο κόμμα που πρέπει να αλλάξει εικόνα» μίλησε ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης, ζητώντας την παραίτηση της «νομενκλατούρας», όπως χαρακτήρισε την κλειστή ομάδα που έπαιρνε αποφάσεις στο κόμμα προεκλογικά.

Την άποψή του υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στις πρωτοβουλίες διαλόγου των άλλων φορέων του χώρου, όπως η Ελιά και το Ποτάμι, επανέλαβε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι αυτό που τον αφορά είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι τα πρόσωπα, αφού ο ίδιος δεν είναι «υπέρ των καρατομήσεων», όπως είπε.

Υπέρ μίας μεγάλης κεντροαριστεράς που θα περιλαμβάνει και την Αριστερά, τάχθηκε η Μαρία Ρεπούση, ενώ συμμετοχή στον διάλογο για την Κεντροαριστερά με συναίνεση όλων στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση μίας πρότασης εξουσίας ζήτησε ο Νίκος Τσούκαλης...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: