11.4.14

Λάθος timing για το δίδυμο της αποτυχίας...

Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα πανηγύρια Σαμαρά και Μέρκελ για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για δανεισμό και οι αγορές βρίσκονται σε νευρική κρίση ξανά διεθνώς. Το timing δεν είναι και το καλύτερο, για να...
υποστηρίξει τους μύθους του success story. Οι μετοχές εντός κι εκτός συνόρων γκρεμίζονται και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν, με το ΔΝΤ να «βλέπει» έξτρα μνημόνια.


φωτ:Reuters


Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα υπό τη θερμή υποδοχή των διαδηλωτών και τα προεκλογικά χαριεντίσματα ενόψει ευρωεκλογών, δεν κρύβουν το χάος των αγορών το οποίο επιχειρεί να διαφημίζει ως μεγάλη επιτυχία ο Σαμαράς.

Εάν η ελπίδα είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των hedge fund και των τραπεζιτών που απεγνωσμένα ψάχνουν υψηλές αποδόσεις οδηγώντας στα κραχ, τότε η σημερινή Μαύρη Παρασκευή που ακολούθησε μια Μαύρη Πέμπτη στις αγορές, είναι δυο ημέρες που δείχνουν ανάγλυφα πως η προοπτική των μελλοντικών κραχ είναι πιθανότερη από αυτή που ζωγραφίζουν και πλασάρουν προεκλογικά Μέρκελ-Σαμαράς.

Το διεθνές περιβάλλον στέλνει αυτό το μήνυμα ηχηρά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανοίγωντας το δρόμο για νέες αποτυχίες του διδύμου Μέρκελ-Σαμαρά, των ηγετών του πλούσιου Βορρά και του "φτωχού" Νότου.

Διεθνώς οι μετοχές βρίσκονται σε ξεπούλημα, την Παρασκευή, υποχωρώντας σε χαμηλά δυο εβδομάδων, υπό το φόβο αδύναμων εταιρικών κερδών σε σχέση με τη φούσκα στις τιμές των μετοχών αλλά 2007 πριν το κραχ και το ξέσπασμα της κρίσης. Σε περιβάλλον αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές, που μεταφέρεται και στο κέντρο του πλανήτη μετά την απόσυρση «εκτυπωμένου» χρήματος από τη Fed στις ΗΠΑ που τραβάει ρευστότητα διεθνώς.

Μέσα στην υποχώρηση τω μετοχών, τα 10ετή κρατικά ομόλογα των «ώριμων» αγορών τραβούν ως «ασφαλές καταφύγιο» κάποια κεφάλαια με αποτέλεσμα οι αποδόσεις (επιτόκια) να υποχωρούν στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα στις αρχές Μαρτίου.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις επιλογές κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων που αναζητούν διεθνώς υψηλές αποδόσεις

Ωστόσο, τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έκαναν άλμα στα 6,28% σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη πώληση ομολόγων 3 δισ. ευρώ χθες με επιτόκιο κοντά στο 5%.

Στο 5,13% αυξήθηκε η απόδοση του νέου 5ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 μονάδες βάσης από το επίπεδο τιμολόγησής του, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριξαν ότι το ενδιαφέρον για το ομόλογο δεν θα παραμείνει ισχυρό όταν τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Στις αναδυόμενες αγορές η πίεση είναι αισθητή. Η τούρκικη λίρα υποχώρησε 0,8%, ενώ έκθεση της Moody’s κάνει λόγο για «ρίσκο πολιτικής αβεβαιότητα».

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με το κλίμα να επιβαρύνεται και από την αρνητική εικόνα των ξένων αγορών. Η αγορά κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας στα επίπεδα των 1.250 μονάδων.

Φωτογραφία Ορέστης Σεφέρογλου


O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.250,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,58%. Στη διάρκεια των τελευταίων επτά πτωτικών συνεδριάσεων έχει καταγράψει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 7,55%. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση 4,86%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 7,58%.

Ο φόβος διόρθωσης των αγορών ή ενός μεγάλου κραχ, φουντώνει από χθες, μεταφέροντας την Παρασκευή, σε Ασία και Ευρώπη, τον απόηχο της προηγούμενης κατάρρευσης στη Wall Street. Αυτό, που στοιχειώνει τους Αμερικανούς χρηματιστές, μετά από ράλι 5 ετών, είναι η πορεία του δείκτη Dow που θυμίζει το 1929...

ΔΝΤ: Κι άλλη "βοήθεια"

Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερη χρηματοδοτική βοήθεια από την ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια παρά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρεζά Μογαντάμ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες [της Ελλάδας] για τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν πολύ μεγάλες. Θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη στήριξης» της χώρας, είπε ο Μογαντάμ σε συνέντευξη Τύπου κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: