14.4.14

Ο μίζερος και μυωπικός διεθνής Tύπος...


Eυτυχώς που υπάρχουν τα μεγάλα κανάλια της χώρας μας, οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες και μια σειρά από έγκριτους αναλυτές και δημοσιογράφους που φωτίζουν τα γεγονότα ως έχουν...
Είναι εμφανές ότι ο μίζερος και μυωπικός διεθνής Tύπος, αλλά και στελέχη σε νευραλγικά πόστα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν έχουν...
αντιληφθεί την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας.
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι  πρόκειται για Τύπο και media φιλικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ και για Δούρειο Ίππο της Κουμουνδούρου, μέσα στα goldenboys και girls. Ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους που δεν είμαστε μίζεροι και δεν έχουμε μυωπία, υπάρχουν τα μεγάλα κανάλια της χώρας μας, οι μεγάλες σε κυκλοφορία εφημερίδες και μια σειρά από έγκριτους αναλυτές και δημοσιογράφους που φωτίζουν τα γεγονότα ως έχουν. Ας δούμε τι αναφέρει αυτός ο κακόβουλος διεθνής Tύπος.

Handelsblatt: Εξανεμίστηκε η ευφορία από την έξοδο στις αγορές Επίσης, τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλή όσο πριν.

TirolerTageszeitungOnline: Αυξήθηκαν σε μια μόνο μέρα τα επιτόκια για τα δεκαετή ομόλογα.

Independent: Η επίσκεψη Μέρκελ βρίσκεται πίσω απ την πώληση ομολόγων που κοστίζει περισσότερο σε δανεισμό;

Reuters: Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, ξεθωριάζει η ευφορία περί επιστροφής στις αγορές.

WallStreetJournal: Δεν θέλουμε να χαλάσουμε το party με τα ομόλογα, αλλά δεν θα πάρουμε!

SuddeutscheZeitung: Ψεύτικοι οι πανηγυρισμοί για Ελλάδα. Απόφαση χωρίς σοβαρή βάση, με καθαρά πολιτικό σκεπτικό!

LeMonde: Ελλάδα, η επιστροφή στις αγορές, μια διαδικασία πολύ πολιτική!

NewYorkTimes: Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές συμβολικά , όμως υπάρχουν εκατομμύρια δυστυχισμένων - ανέργων. Χρέος βουνό 320 δις €, άγνωστο αν θα μπορέσει να το αποπληρώσει η Ελλάδα. Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους γιατί δεν έχουν να δώσουν στα παιδιά τους να φάνε.

FinancialTimes: επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, επικάλυψη ζάχαρης στη σκληρή πραγματικότητα.

DailyTelegraph: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από δανεισμό

Bloomberg: Αλμυρό το επιτόκιο, οι επενδυτές έχουν εξασφαλισμένο κέρδος!

Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup: Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα...Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει..Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα».

Λαγκάρντ: «Απομένουν πολλά για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της»!

Από μυωπία μάλλον πάσχουν και όσοι μελετούν τα μακροοικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως όσοι επιχειρήσουν μια βόλτα στις πόλεις της χώρας και στην ύπαιθροτης.

Η Ελλάδα βιώνει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Η ανεργία από 10% έχει εκτιναχθεί στο 30%, 3,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, η μεσαία τάξη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, κατέρρευσαν.Φτωχοποιήθηκαν και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης τα εργατικά στρώματα. Ο αγροτικός τομέας δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές. Η χώρα μετά από εξήντα χρόνια βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα μετανάστευσης νέων,της πιο μορφωμένης γενιάς που είχε αυτός ο τόπος. Η διαπλοκή εξασφαλίζει και διευρύνει τα συμφέροντα και την ατιμωρησία της. Το εργατικό δίκαιο αντικαταστάθηκε από το εργοδοτικό δίκαιο. Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και δημόσια περιουσία παραχωρούνται σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές.Η πρόβλεψη αύξηση των κόκκινων δανείων για ένα με δύο χρόνια μετά την επιστροφή της ανάκαμψης, η προοπτική χρεοκοπίας του ασφαλιστικού, πολύ γρηγορότερα από ό, τι αναμένονταν, η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων (όπως δείχνουν και τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2014) και πολλά άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε πορεία νέων χρηματοδοτικών και δημοσιονομικών κενών, άρα και νέων δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο το 75% - 80% των μέτρων στα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η μνημονιακή πολιτική κατάφερε το χρέος από 120% του ΑΕΠ το 2010,να βρίσκεται σήμερα στο 175%. Αναλυτές και οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι το χρέος της Ελλάδας όχι μόνο δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αλλά και ότι θα αποτελεί τροχοπέδη στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας. Η Ελλάδα δικαιούται δίκαιη αντιμετώπιση για το ζήτημα του χρέους. Ότι ίσχυσε για την Γερμανία το 1953, μπορεί και πρέπει να ισχύσει και για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δηλαδήνα προχωρήσει μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε γενναίο κούρεμα του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Η τρόικα και το ΔΝΤ έχουν παραδεχτεί από το 2013 ότι το μνημόνιο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είχε «λάθος πολλαπλασιαστή» που οδήγησε την οικονομία σε συρρίκνωση και καταστροφή. Η κυβέρνηση αντί να έχει κάνει αυτό το ζήτημα διαπραγματευτική σημαία και αιχμή τουδόρατος μιαςδιεθνούς καμπάνιας που θα έφερνε αποτελέσματα προς όφελος του ελληνικού λαού, επιμένει σε μια στάση καισε δηλώσεις που μυρίζουν πολιτική υποτέλεια και εξάρτηση από τη γερμανική δεξιά της κ. Μέρκελ

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: