11.4.14

Η επίσκεψη Μέρκελ βρίσκεται πίσω από τo νέο ακριβό δανεισμό;...



«Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και μέσω της έκδοσης ομολόγων θα μπορούσε να καταλήγει να πληρώνει περισσότερες από οκτώ φορές επάνω, το επιτόκιο που πληρώνει σήμερα για τα...
δάνεια που χορηγούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ» .


Η Ελλάδα άνοιξε πάλι για μπίζνες - αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας ΚαγκελάριουΆνγκελα Μέρκελ βρίσκεται πίσω από την πώληση ομολόγων που θα κοστίσει περισσότερο σε δανεισμό:
Nathalie Savaricas, Αθήνα, Τετάρτη 9 Απριλίου 2014
Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αθήνας να αντλήσει δισεκατομμύρια ευρώ στις αγορές ομολόγων έχει ληφθεί ως ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί να έχει περάσε.Αλλά η ατμόσφαιρα στους δρόμους λέει μια διαφορετική ιστορία.



Μετά από σχεδόν έξι χρόνια οικονομικής αναταραχής και δυστυχίας για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως το χειρότερο πέρασε, καθώςανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στις διεθνείς πιστωτικές αγορές.


Η ανακοίνωση έγινε εν μέσω της ειρηνικής πανεθνικής διαδήλωσης που οργάνωσαν τα συνδικάταγια να διαμαρτυρηθούν για τα ακόμα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν εξαφανίσει το ένα τέταρτοτης οικονομίας της χώρας.


Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της έκδοσης που προσφερόταν, αλλά πηγές αναφέρουν ότι τοομόλογο θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι το τέλος του σημερινής ημέρας με την Αθήνα, να ελπίζει να πάρει τουλάχιστον 2 δισ. € (£ 1,6 δισ.).


Οι αρχικές εναφορές έδειξαν ότι οι επενδυτές έχουν ήδη παραγγείλει ομόλογα αξίας € 11 δισ,πολύ πάνω από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση θαείναι ικανή να προσαρμόσει τους τόκους που καταβάλλει, αλλά πιο σημαντικά, ότι οι διεθνείςχρηματοπιστωτικές αγορές είναι και πάλι διαθέσιμες για την κλυδωνιζόμενη ελληνική οικονομία.Πιστεύεται ότι το πληρωτέο επιτόκιο για τα ομόλογα θα είναι κοντά στο πέντε τοις εκατό.

"Αυτό είναι μνημειώδους σημασίας", δήλωσε ο Ιάσωνας Μανωλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dromeus Capital, ενός hedge fund, και συγγραφέας του βιβλίου «Greece’s Odious Debt». «Αυτόσηματοδοτεί το τέλος της κρίσης του δημόσιου χρέους για την Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνιαχωρίς πρόσβαση στις αγορές χρέους».


Η Ελλάδα έχει υποφέρει περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι, από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 και το 2009. Οι τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που κατέστησαν αναγκαίες ως προϋποθέσεις για τα bailouts αξίας άνω των 200 δις € (£ 160 δις)από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αφήσει την Ελλάδα μεανεργία στο 28% και το αντικυβερνητικό κλίμα στο υψηλότερο όλων των εποχών.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων χωρίς εργασία, είναι άνεργοι γιαπερισσότερο από ένα χρόνο αφήνοντας τους χωρίς πρόσβαση σε κρατικά επιδόματα καιεξαρτώμενους σε μεγάλο βαθμό από τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς.


Τα παιδιά επηρεάζονται επίσης σοβαρά από τα οικονομικά προβλήματα, με την Unicef ​​πρόσφατανα ανακοινώνει ότι το ένα τρίτο των ανηλίκων απειλούνται με φτώχεια.




Παρά την κατήφεια, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία η οποία ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού ακούγεται όλο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά τους τελευταίους μήνες και η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους, αν και σε αναιμικά επίπεδα."Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, για τις προσπάθειές της να βγεί από την κρίση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της", δήλωσε στον Independent ο Σίμος Κεδίκογλου, οκυβερνητικός εκπρόσωπος.




Παρά την αισιόδοξη υποδοχή από τις αγορές, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί ναβρίσκεται σε ένα κολοσσιαίο 175% της εθνικής παραγωγής.


Ο Δημήτρης Μάρδας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότιτο ομόλογο αυτό θα ήταν πάρα πολύ ακριβό για μια χώρα με μικροσκοπική πρόβλεψη για ανάπτυξη το τρέχον έτος και υψηλό προ-υπάρχον χρέος
Oλοκληρο το κείμενο της INDEPEND, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: