14.4.14

Economist: Η Ελλάδα βγήκε χαμένη από την ένταξή της στην Ε.Ε....


Η διεύρυνση της Ε.Ε. έχει υπάρξει πολύ επωφελής για όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σε αυτήν, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, διαπιστώνει ο Economist, επικαλούμενος τα...
ευρήματα πρόσφατης έρευνας των Nauro Campos του Brunel University, Fabrizio Coricelli του Paris School of Economics και Luigi Moretti του University of Padua.
Ειδικότερα, τα στοιχεία φανερώνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κυμαίνεται περίπου 15% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που θα ήταν εάν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στην ΕΕ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις της μακράς επιβολής μέτρων λιτότητας, αφού η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα μέχρι το 2008, τουτέστιν, αποτυπώνει την προ μνημονίων κατάσταση.
"Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί η Ελλάδα τα πήγε τόσο άσχημα και πόσο οι επιδόσεις αυτές συνέβαλαν στην πρόσφατη οικονομική καταστροφή", σημειώνει ο Economist. Επιχειρώντας να απαντήσει, επισημαίνει ότι "η πιο ξεκάθαρη ερμηνεία των ελληνικών δεδομένων είναι ότι απλά η Ελλάδα απέτυχε να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Η υπόλοιπη περιφέρεια προσπαθούσε να δεθεί στις ευρωπαϊκές αλυσίδες προσφοράς, βίωνε την εμβάθυνση των κεφαλαίων και την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, που συνέβαλλαν στην αύξηση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Αλλά η Ελλάδα δεν το έκανε".
Και αυτό, τη στιγμή που οι ροές κεφαλαίων προς το Νότο, που καταγράφηκαν κατά τη δεκαετία του 2000, θα μπορούσαν να έχουν ωφελήσει την Ελλάδα πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας. "Με άλλα λόγια, βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ασωτία των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν περισσότερο συμπτωματική των προβλημάτων της οικονομίας, παρά μια βασική αιτία τους", διαπιστώνει ο Economist...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: