7.4.14

Μ. Σάλλας: Οι ξένοι επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες...



Συνέντευξη στον Bloomberg...
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας μίλησε για την επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.
 Ο...
Έλληνας τραπεζίτης τόνισε ότι πλέον η Ελλάδα δεν προσελκύει μόνο hedge funds αλλά και επενδυτές «που ήρθαν για να μείνουν».
«Όσοι επενδύουν στην Ελλάδα δεν ψάχνουν μόνο βραχυπρόθεσμα κέρδη. Είναι θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και μεγάλα funds», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες καθώς προβλέπουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα δώσει ώθηση στα τραπεζικά κέρδη.
Ο Μιχάλης Σάλλας  εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακάμψουν γρηγορότερα από το αναμενόμενο καθώς το έλλειμμα της χώρας μειώνεται και η παραγωγή σταθεροποιείται. «Οι προοπτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η συνεχής μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι τα κέρδη για τις τράπεζες θα αυξηθούν σημαντικά» πρόσθεσε.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Έλληνας τραπεζίτες αναφορικά με την πολυαναμενόμενη έκδοση του ελληνικού ομολόγου. Εκτίμησε ότι οι αγορές θα την υποδεχτούν πολύ θετικά, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,76 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η χώρα ανακάμπτει από την κρίση χρέους στην οποία ήταν βυθισμένη τα τελευταία έξι χρόνια.
Ο πρόεδρος της Πειραιώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των stress tests, τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωσή τους η ελληνική οικονομία θα λάβει νέα ώθηση καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι παρά την σημαντική βελτίωση και τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιτευχθεί, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές είναι καλυμμένες. Όπως δήλωσε η Πειραιώς έχει «μαξιλάρι» 14 δισ. ευρώ για την κάλυψη των προβληματικών δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, τα οποία αναλογούν περίπου στο 1/3 των συνολικών δανείων της, ενώ συμπλήρωσε ότι πιθανότατα η τράπεζα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια μετά την αξιολόγηση από την ΕΚΤ.
Και κατέληξε εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η Τράπεζα Πειραιώς θα πράξει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Δήλωσε χαρακτηριστικά « Η Τράπεζα της Ελλάδος ακολούθησε μια πολύ αυστηρή πολιτική και πιστεύω ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για να ευθυγραμμιστεί με την μεθοδολογία της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Μ. Σάλλα στο Bloomberg.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: