2.4.14

Παγκόσμιος συναγερμός για το σεισμό-τέρας στη Χιλή...


 - Η πρόεδρος της Χιλής κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής
- Μαζική απόδραση από φυλακές έπειτα από το σεισμό
 - Έκλεισαν αεροδρόμια
 ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη βόρεια Χιλή, η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπασελέτ, ύστερα από τον σεισμό-τέρας των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής από τον πολύ ισχυρό σεισμό έχουν...
σκοτωθεί πέντε άνθρωποι. Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές. Εντεκα νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή και είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Ικουίκουε, κοντά στα σύνορα του Περού.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε 86 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικουίκουε.
Εξ αιτίας του μεγέθους του σεισμού εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρη τη λατινοαμερικάνικη ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ το κέντρο ειδοποίησης στον Ειρηνικό κατέγραψε κύματα ύψους 2 μέτρων στο λιμάνι της Πισάγκουα. Το εθνικό γραφείο εκτάκτων αναγκών της Χιλής εξέδωσε ανακοίνωση για «προληπτική εκκένωση» της βόρειας ακτογραμμής της χώρας.
Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε πριν από λίγο προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη, ενώ ήρθη ο συναγερμός για Περού και Χιλή. "Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται μεγάλο τσουνάμι στη Χαβάη. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας και ισχυρά ρεύματα κατά μήκος όλων των ακτών, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους λουόμενους και εκείνους που επιβαίνουν σε πλωτά μέσα καθώς και άτομα που βρίσκονται κοντά σε παραλίες, λιμάνια και μαρίνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο. Το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 1324 GMT, σύμφωνα με το Κέντρο.
Και η Ονδούρα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Η προειδοποίηση αφορά τον Κόλπο του Φονσέκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: