10.4.14

Στην Θεσσαλονίκη, "καλωσόρισαν " (από σήμερα) την Μέρκελ ...




Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γερμανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το πρωί μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας με αφορμή τη...
μαύρη επέτειο της κατάληψης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα στις 9 Απριλίου 1941, αλλά και ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

Ο Τρ. Μηταφίδης και ο κάτοικος Χορτιάτη Θοδωρής Βαλαχάς συναντήθηκαν με τον Γερμανό πρόξενο Ινγκο Φον Φος και του επέδωσαν ψήφισμα, ενώ τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα της διαμαρτυρίας. Το ψήφισμα αναφέρεται στις διεκδικήσεις του Συμβουλίου για τις πολεμικές επανορθώσεις (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές, επιστροφή αρχαιοτήτων) καθώς και στη διεκδίκηση των λύτρων 1,5 δισ. δραχμών που κατέβαλε τότε στις κατοχικές αρχές η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για να γλιτώσει 3.500 άρρενα μέλη της ηλικίας 18-45 ετών από την καταναγκαστική εργασία, προτού ακολουθήσει ο εκτοπισμός και η εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: