19.4.14

Συρία: Ελεύθεροι οι Γάλλοι απαχθέντες δημοσιογράφοι...

Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί τον Ιούνιο του 2013 στην Συρία αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε δηλώσεις που...
έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι "ενημερώθηκε (...)σήμερα το πρωί για την απελευθέρωση των τεσσάρων δημοσιογράφων, Εντουάρ Ελιά, Ντιντιέ Φρανσουά, Νικολά Ενίν και Πιερ Τορέ που κρατούνταν όμηροι στην Συρία από τον Ιούνιο του 2013.

Οι τέσσερις άνδρες είναι "καλά στην υγεία τους παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες της αιχμαλωσίας τους", πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτοί θα βρίσκονται στη Γαλλία "εντός των προσεχών ωρών", σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά, ανταποκριτής του ραδιοσταθμού Europe 1, και ο φωτοειδησεογράφος Εντουάρ Ελιά είχαν απαχθεί στο βόρειο Χαλέπι στις 6 Ιουνίου του 2013. Ο Νικολά Ενίν, δημοσιογράφος του περιοδικού "Le Point", και ο Πιερ Τορέ, ανεξάρτητος φωτοειδησεογράφος, είχαν απαχθεί δύο εβδομάδες αργότερα, στις 22 Ιουνίου στην Ράκα.

Η Συρία έχει γίνει η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης.
Στα τέλη Μαρτίου δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν από ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ο Χαβιέρ Εσπινόσα και ο Ρικάρντο Γκαρθία Βιλανόβα, οι οποίο αφέθηκαν στην συνέχεια ελεύθεροι έπειτα από αιχμαλωσία έξι μηνών.

Δεκατρία μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC News και τα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ Πρες και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπολόγιζαν τον Δεκέμβριο ότι περισσότεροι από 30 δημοσιογράφοι κρατούνταν στην Συρία...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: