17.4.14

Παίζει με τις λέξεις...

theoxarisΜε ασάφεια και προκαλώντας περισσότερα ερωτήματα οι εξηγήσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το...
κοινωνικό μέρισμα. Χαρακτηριστική η φράση του «οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται». Έντονες οι αντιδράσεις των χρηστών.

Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση κοινωνικό μέρισμα αποδείχθηκε εμπαιγμός για τους Έλληνες φορολογούμενους και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από συνδικάτα και ειδικούς.

Στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις αυτών που δεν δικαιούνται το επίδομα περιλαμβάνονται άνεργοι που φιλοξενούνται και δεν πληρώνουν ενοίκιο, όπως άλλωστε και όσοι έχασαν τη δουλειά τους το 2013 δεδομένου ότι ο ορισμός των δικαιούχων γίνεται με τα εισοδήματα 2012 (που δηλώθηκαν το 2013).

Σήμερα το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επέλεξε το facebook και το twitter για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ασάφεια και γεννούν πλήθος ερωτημάτων.

theoxaris-tweet

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:

«Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι, παππούς, γιαγιά, παιδί, νύφη και δύο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα, αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

»Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική -φορολογική- διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: φιλοξενία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (π.χ. τον παππού), ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος χωρίς κόστος, ώστε να γλιτώσει κάποιος το ενοίκιο».

«Κράξτε το, αφού το καταλάβατε»

Αξιοσημείωτος είναι και ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο ο κ. Θεοχάρης αρχίζει και ολοκληρώνει την ανάρτησή του:

«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε». (…) «Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!»

Αντιδράσεις χρηστών στην ανάρτηση Θεοχάρη

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις χρηστών του Ίντερνετ, στην ανάρτηση του Χ. Θεοχάρη. Τα παρακάτω σχόλια είναι ενδεικτικά:

- ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ 47 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΗΣ ΥΨΟΥΣ 4000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΑΝΕΡΓΗ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ…ΕΠΕΙΔΗ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΑΣΤΕ .

- Στην Ελλάδα παντα οι πολίτες ήταν δυο ταχυτήτων οι μάλλον τριων στην μια ειναι το πολιτικό μας σύστημα τις άλλες δυο ανάλογα .. Τις ξέρετε !!! Δεν ντρέπονται λιγο που έχουν βάλει τα παπαγαλάκια στις τηλ να λενε το ποίημα τους και κοροϊδεύουν τον κοσμο .. Αλλα πλησιάζουν εκλογές και θα καταλάβουν πως τελικα δεν κοροϊδεύουν κανέναν

- Ντροπή!

- Πρώτα απ’όλα όταν κάποιος είναι άνεργος ή χαμηλόμισθος το λογικό είναι να φιλοξενείται,να του έχει γίνει δωρεάν παραχώρηση ή να έχει ιδιόκτητο σπίτι.Στις 2 τελευταίες περιπτώσεις θα τον τσακίσουν τα τεκμήρια και τα χαράτσια.Στην πρώτη περίπτωση δεν παίρνει το μέρισμα.Από αυτό και μόνο φαίνεται οτι δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

- Δηλαδη εγω ως ανεργη…μου κοτσαρετε ενα ωραιοτατο πλασματικο εισοδημα διαβιωσης, και μετα μου λετε ,δεν παιρνεις τιποτα γιατι εχεις υψηλο εισοδημα..! Οοοοοοκ!!!!!!!

- Το Νο 8 δεν μας είπατε κ Γενικέ 8. Επίδομα για να πάρουμε κ κανένα ψήφο …..για να ξέρουμε κ τι λέμε

- Τουλαχιστον οσοι μεινανε ανεργοι επρεπε να το παρουνε το επιδομα φιλοξενουμενοι η μη, οσον αφορα τη μεγαλη πελατειακη μαζα σας τους ενστολους κανενα προβλημα αν βγαζουνε 1500 ευρω θα το παρουνε. Λυπαμαι που σας το λεω αλλλα μολις χασατε τις εκλογες γιατι εινε ανισο το μετρο και για ακομη μια φορα τα κριτηρια εινε πελατειακα και οχι κοινωνικα.

- Είσαι άνεργος φιλοξενούμενος ; Δεν δικαιούσαι μερισμα. Είσαι ένστολος με €1.500; Το δικαιούσαι!

- Πάντα αναρωτιόμουν τι σόι μυαλά σκαρφίζονται ολα αυτα που κατα καιρούς ακούω και μου σηκώνεται η πέτσα!!!και παραμιλώ μοναχη μου:πως γίνεται να μας κυβερνούν τέτοια μυαλά;;;

- δηλαδή εγω που ειμαι 28 χρόνων ανεργη και μένω με τους γονείς μου δε το δικαιούμε …δηλαδή που ζητε εσείς σ άλλο κοσμο ..προσγειωθείτε λίγο στη πραγματικότητα και δείτε πως ζει ο κόσμος σε μια φτωχογειτονιά οχι στην Εκάλη ..έλεος !!!!!

- Ξερετε πολλούς πολίτες οι οποιοι ειναι ανεργοι αυτή την στιγμή με οριο τις 6000 ευρω και να μενουν σε ενοικιο? δεν νομιζω! Σαφως και φιλοξενουνται στο πατρικο τους. Το τι μαύρο εχει να πεσει στις εκλογες.. μεγαλο σαν της ΕΡΤ!...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: