15.4.14

Μαλαισία: Δεν μπορεί να ανταποκριθεί το υποβρύχιο ρομπότ...

Μαλαισία: Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις έρευνες το υποβρύχιο ρομπότ
Το υποβρύχιο ρομπότ που απέστειλαν οι ΗΠΑ για την εξερεύνηση του βυθού του Ινδικού Ωκεανού, όπως όλα δείχνουν, ολοκλήρωσε νωρίτερα από το αναμενόμενο την έρευνά του καθώς το βάθος ήταν τέτοιο που δεν μπορούσαν να...
συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία για τη διευκόλυνση των ερευνών.

Όπως είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο Άνγκους Χιούστον, επικεφαλής της αυστραλιανής υπηρεσίας που συντονίζει τις έρευνες, «το υποβρύχιο που ζυγίζει περίπου 750 κιλά θα χρειαστεί 24 ώρες για να ολοκληρώσει την πρώτη αποστολή του -μεταξύ αυτών δύο ώρες κατάδυσης και ανάδυσης, 16 ώρες αναζήτησης του βυθού και τέσσερις ώρες για να κατεβάσει τα δεδομένα».

Ωστόσο, το υποβρύχιο ρομπότ έκανε την αναζήτησή του στο βυθό για έξι μόλις ώρες -όχι για 16- αφού όταν προσέγγισε τα 4.500 μ. (υποθαλάσσια) το σύστημα ασφαλείας του δεν του επέτρεψε να συνεχίσει και αυτόματα το ανέβασε στην επιφάνεια. Ωστόσο, συγκεντρώθηκαν και ελέγχονται τα στοιχεία που πρόλαβε να συλλέξει αυτές τις έξι ώρες που έκανε την έρευνά του υποθαλάσσια.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι Αρχές της Μαλαισίας την Τρίτη, «η περιοχή έχει αποδειχθεί πάρα πολύ βαθιά για ένα υποβρύχιο ρομπότ, καθώς την πρώτη μέρα της κατάδυσής του δεν μπόρεσε να καλύψει ούτε τη μισή από την προγραμματισμένη διαδρομή του. Έφτασε στα 4.500 μ. (15.000 πόδια), όμως τα στοιχεία που πρόλαβε να συλλέξει, βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης».

Εν τω μεταξύ ερευνάται η πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε σε απόσταση 5.500 μ. (3,4 μίλια) από την περιοχή που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά ηχητικά σήματα που ίσως αντιστοιχούσαν σε αυτά των μαύρων κουτιών του Boeing 777.

Η δεύτερη αποστολή του ειδικού βαθυσκάφους θα γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν ο καιρός το επιτρέψει, όπως ανέφερε το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο Ερευνών. Το Bluefin-21 είναι βαθυσκάφος με σχήμα τορπίλης έχει μήκος 4.93 μέτρα και διαθέτει υπερσύγχρονο σόναρ. Η περιοχή όπου το αυστραλιανό πλοίο η Ocean Shield ερευνά το βυθό του ωκεανού έχει εμβαδόν σαράντα τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται ακριβώς 2.312 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ, τη η μεγαλύτερη πόλη στη δυτική ακτή της Αυστραλίας.

Τέλος, να σημειωθεί πως το υποβρύχιο ρομπότ χρειάζεται έξι φορές περισσότερο χρόνο για να καλύψει την περιοχή των ερευνών και θα πάρει περίπου έξι εβδομάδες έως δύο μήνες για να ολοκληρώσει την τρέχουσα υποβρύχια ζώνη ερευνών...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: