15.4.14

Αρνείται η Μόσχα εμπλοκή στην Ουκρανία...

Αρνείται η Μόσχα εμπλοκή στην Ουκρανία ενώ ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με νέες κυρώσεις...ενώ ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με νέες κυρώσεις...


Ως "εικασίες" που βασίζονται σε "αναξιόπιστες πηγές" απέρριψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κατηγορία ότι ...
η Μόσχα υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια τεταμένης τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Κρεμλίνο για «μεγαλύτερο κόστος» σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η σαφής αναφορά του Λευκού Οίκου για νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχα ακολουθεί την πρόθεση της ΕΕ να διευρύνει τη λίστα των ρώσων αξιωματούχων, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αλλά και την διαβεβαίωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για επιδίωξη «αποφασιστικών και διαβαθμισμένων κυρώσεων» σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι ένοπλοι έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων σε δέκα πόλεις στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη νύχτα προς Τρίτη (ώρα Ελλάδας) Ομπάμα και Πούτιν, οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεν ότι θα συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες εν όψει των συνομιλιών στη Γενεύη την Πέμπτη για την ουκρανική κρίση, αλλά επιβεβαιώθηκε η βαθιά διάσταση απόψεων.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετά το τηλεφώνημα, αρνήθηκε πως η Μόσχα υποκινεί αποσχιστικές εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως οι σχετικές αναφορές είναι "εικασίες που βασίζονται σε αναξιόπιστες πηγές".

Στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου απουσίαζε η ευθεία αναφορά σε κάτι τέτοιο -αν και νωρίτερα η Ουάσινγκτον, σχετικά με την επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ, είχε σημειώσει ότι οι φιλορώσοι "φαίνεται να υποστηρίζονται και να συντονίζονται από τη Μόσχα".

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, κάλεσε τον Πούτιν να "χρησιμοποιήσει την επιρροή του στις ένοπλες, φιλορωσικές ομάδες και να τις πείσει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει".

Αντιστρέφοντας την ίδια ρητορική, σε μία ένδειξη του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το Κρεμλίνο ανέφερε στη δική του ανακοίνωση ότι ο Πούτιν "κάλεσε τον Ομπάμα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να αποφευχθεί η χρήση βίας και η αιματοχυσία"...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: