16.4.14

Επιτάφιος μετά από δεκαετίες στην Αμμόχωστο...

epitafeios-
Θα τον στολίσουν εκτοπισμένες γυναίκες ...
Το «Η ζωή εν τάφω» και τα άλλα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου θα ψαλούν για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, την Μεγάλη Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στον...
ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στη μεσαιωνική πόλη.
Ήδη εντός του ναού έχει τοποθετηθεί το κουβούκλιο του Επιταφίου, το οποίο θα στολίσουν με άνθη εκτοπισμένες γυναίκες από την Αμμόχωστο. Στον ναό από τον περασμένο Δεκέμβριο με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος τελείται μια Κυριακή τον μήνα η Θεία Λειτουργία. Ο ναός είναι κτίσμα, που τοποθετείται στον 15ο αιώνα.
Της ακολουθίας του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σημαντικό, τόσο από εκκλησιαστικής πλευράς, όσο και γενικότερα». Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον συμβολισμό και το μήνυμα για συμφιλίωση, που θα δοθεί.
Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ θα παραστεί και σημαντικός αριθμός ξένων πρέσβεων.
Στόχος μας, τόνισε, είναι μια ενωμένη Κύπρος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν κοινούς οραματισμούς. «Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να κλείσουμε αυτή την πληγή», ανέφερε.
Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε τις ομάδες δικοινοτικής πρωτοβουλίας Famagusta Initiative και «Αμμόχωστος, η πόλη μας» για τη θέληση που έδειξαν στη διοργάνωση της ακολουθίας του Επιταφίου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του, Οκτάϊ Καγιάλπ, για την υποστήριξη του.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (EMU), το οποίο διαχειρίζεται τον μεσαιωνικό ναό, ο διευθυντής του κέντρου τεχνών του ιδρύματος, Ουμίτ Ινατσί λέει πως το Πανεπιστήμιο πράττει το αυτονόητο.
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμοχώστου (Famagusta Initiative) και την ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας» το EMU ήταν έτοιμο να παραδώσει τον ναό στους πιστούς», ανέφερε.
Δεν κάναμε κάτι «ηρωικό, ούτε διεκδικούμε ρόλο ήρωα . Εμείς θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η μόνη μητέρα πατρίδα και τη θέλουμε ενωμένη», επεσήμανε ο κ. Ινατσί.
Εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η ακολουθία του Επιταφίου θα πρέπει να κρατηθεί μέσα σε εκκλησιαστικά πλαίσια.
Οι οργανωτές αναμένουν πέραν των 3.000 προσκυνητών στην ακολουθία του Επιταφίου. Ο Παύλος Ιακώβου από την ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας» δήλωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 20 λεωφορεία από όλες τις πόλεις.
Σε αυτά δεν υπολογίζονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες από τουριστικά πρακτορεία, ενώ πολλοί θα μεταβούν στην Αμμόχωστο με τα ιδιωτικά τους οχήματα.
Από τα πολιτικά πρόσωπα δήλωσαν ότι θα παραστούν στην ακολουθία ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, καθώς και οι πρέσβεις αρκετών χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας κ.ά.
Το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει απευθείας την ακολουθία του Επιταφίου από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΝΤ1-Κύπρου. Τα δύο κανάλια αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη σχετική κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: