5.4.14

Οκτώ σωφρονιστικοί απολογούνται την Τρίτη...

Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη ζήτησαν και πήραν από την ανακρίτρια οι οκτώ από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας, που κατηγορούνται για τον...
θάνατο του Αλί Καρέλι.

Ενώπιον της ανακρίτριας Σερρών Γεωργίας Τουτουντζή οδηγήθηκαν το Σάββατο οι οκτώ από τους 15 σωφρονιστικούς υπαλλήλους, μετά τη χθεσινή κλήτευση που τους επιδόθηκε, ώστε να απολογηθούν για την κατηγορία που τους βαραίνει, της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων κατά συναυτουργία που επέφεραν τον θάνατο ατόμου.

Και οι οχτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους υπεράσπισης και συγγενείς τους, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν για την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι υπόλοιποι επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα κλητευθούν την ερχόμενη Δευτέρα για να απολογηθούν την Τετάρτη. Και τους δεκαπέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους φέρεται ότι βαραίνει η ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με τον έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Κωνσταντίνο Παρήγορη, «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του κατηγορητηρίου που τους απευθύνθηκε και θα έρθουν να απολογηθούν έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα Σερρών».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι «δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα», «δεν φρουρείται κανείς», ενώ όπως υποστήριξε «δεν ζήτησε κανείς τους αστυνομική προστασία».

«Δεν εκδόθηκαν ποτέ εντάλματα συλλήψεων» επισήμανε ο κ. Παρηγόρης και πρόσθεσε: «οι φερόμενοι κατηγορούμενοι ήρθαν σήμερα με κλήση την οποία λάβαμε χθες και σήμερα πήραμε προθεσμία απολογίας. Το κράτος δικαίου λειτούργησε κανονικά, στην Ελλάδα τα σωφρονιστικά ιδρύματα και συγκεκριμένα οι φυλακές Νιγρίτας δεν είναι Γκουαντάναμο, όποιοι παραβαίνουν συστηματικά ή μεθοδικά με πράξεις τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, έχουν λογοδοτήσει μέχρι σήμερα».

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, ενός εκ των οχτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων που προσήλθαν σήμερα στην ανακρίτρια Σερρών, του δικηγόρου Ευάγγελου Γραμμένου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η υπεράσπιση δεν έχει πλήρης γνώση της δικογραφίας», η οποία, όπως είπε, «έχει σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν με τη δέουσα προσοχή».

«Η κατηγορία είναι ιδιαίτερα σοβαρή με σκληρές ποινές, αυτά που ακούγονται για τις συνθήκες που επικράτησαν στις φυλακές Νιγρίτας απέχουν από την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται, κατά τον τρόπο που αποδίδονται, υπάρχουν πολλά περιθώρια να καταπέσουν, θα πρέπει να διασταυρώσουμε πολλά στοιχεία της δικογραφίας. Η υπόθεση είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν στοιχεία που υποδουλώνουν ότι ο Καρέλι είχε υποστεί βλάβες στην υγεία του, αλλά το ζητούμενο είναι, αυτές οι βλάβες πότε έγιναν, από ποιον έγιναν και αν αυτές επέφεραν τον θάνατο» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Ευάγγελος Γραμμένος.
Σύμφωνα πάντα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, «δεν έχει γίνει ακόμη η προσωποποίηση των στοιχείων από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στην ανακρίτρια των Σερρών», ενώ φως στην υπόθεση πρόκειται να χυθεί και από το πόρισμα των ιστολογικών εξετάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ξεκινήσουν οι ανακρίσεις την προσεχή εβδομάδα...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: