21.4.14

Οργή της προέδρου για το πλήρωμα του μοιραίου πλοίου...

sparagmos
Οι αρχές της Νότιας Κορέας προχώρησαν στη σύλληψη άλλων τεσσάρων μελών του πληρώματος του μοιραίου φεριμπότ Sewol που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα, παρασέρνοντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως παιδιά.  Την ίδια ώρα η...
πρόεδρος της χώρας εξέφρασε τη λύπη, αλλά και την οργή της για την τραγωδία, επιρρίπτοντας ευθύνες στο πλήρωμα.
Σήμερα συνελήφθησαν τρεις υπαξιωματικοί και ένας από τους μηχανικούς του πλοίου.
Το Σάββατο οι αρχές συνέλαβαν τον καπετάνιο Λι Τζουν-σέοκ και άλλα δύο μέλη του πληρώματος. Όλοι τους κατηγορούνται για αμέλεια, για έκθεση των επιβατών σε κίνδυνο και παράβαση του ναυτιλιακού κώδικα.
Το Sewol βυθίστηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στα ανοιχτά των νότιων ακτών της νότιας Κορέας ενώ κατευθυνόταν στο τουριστικό θέρετρο Τζέτζου. Στο πλοίο επέβαιναν 476 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 352 ήταν μαθητές που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή.
Ευθύνες στο πλήρωμα από την πρόεδρο της Νότιας Κορέας
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε δήλωσε σήμερα ότι οι ενέργειες του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος του φεριμπότ που βυθίστηκε την περασμένη Τετάρτη «ισοδυναμούν με φόνο».
«Οι ενέργειες του καπετάνιου και ορισμένων μελών του πληρώματος είναι εντελώς ακατανόητες, απαράδεκτες και ισοδυναμούν με φόνο», είπε η Παρκ σε μια συνεδρίαση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
«Όχι μόνο η δική μου καρδιά αλλά όλων των Νοτιοκορεατών ράγισε, είμαστε σοκαρισμένοι και πολύ θυμωμένοι», είπε η πρόεδρος η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τους απελπισμένους και εξοργισμένους συγγενείς των αγνοουμένων.
Οι οικογένειες των θυμάτων επικρίνουν ανοιχτά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των αρχών από την ώρα του ναυαγίου καθώς θεωρούν ότι η επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών οργανώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Όσο έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, καθίσταται σαφές ότι ο έμπειρος πλοίαρχος Λι Τζουν-σέοκ καθυστέρησε πολύ την εκκένωση του πλοίου και κατόπιν το εγκατέλειψε ενώ ακόμη εκατοντάδες επιβάτες παρέμεναν μέσα σε αυτό, πολλοί εξ αυτών παγιδευμένοι στις καμπίνες τους.
«Αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία, από νομική και ηθική άποψη», τόνισε η Παρκ επισημαίνοντας ότι η έρευνα για το ναυάγιο θα συμπεριλάβει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, από τους επιθεωρητές που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια, το πλήρωμα και τους ιδιοκτήτες του φεριμπότ.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, μετά την πρόσκρουση οι επιβάτες έλαβαν την εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους επί 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να παίρνει κλίση ήταν πια πολύ αργά για να βγουν έξω.
Ο πλοίαρχος και δύο μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και μια υπαξιωματικός με ελάχιστη εμπειρία που βρισκόταν στη γέφυρα τη στιγμή του δυστυχήματος, συνελήφθησαν το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: